RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miljøkrisen rammer barn

Sist oppdatert:
Antallet kinesiske barn født med misdannelser har økt med 40 prosent siden 2001.

Kinesiske myndigheter offentliggjorde mandag en rapport som tar for seg medfødte misdannelser i landet.

Den nye rapporten konkluderer med at mellom fire og seks prosent av alle barn i Kina blir født med en eller annen form for misdannelser. 30 prosent av disse vil dø, mens 40 prosent blir funksjonshemmet, ifølge rapporten.

Det er Den nasjonale kommisjonen for forurensing og familieplanlegging som har utarbeidet den dystre rapporten, og den enorme økningen med medfødte misdannelser blir koblet opp mot miljøforurensning.

1,2 millioner barn
Seks prosent av alle kinesiske barn blir født med enten hareskår, ekstra fingere og tær, hjertesykdommer eller vannhoder, skriver The Times. Dette utgjør mellom 800.000 og 1,2 millioner barn hvert år. Rapporten slår fast at antallet på misdannelser har økt fra 104,9 per 10.000 fødsler i 2001, til 145,4 i 2006.

Verdens helseorganisasjon anslår at mellom tre og fem prosent blir født med misdannelser på verdensbasis.

Shanix-provinsen har fire av verdens mest forurensende byer og er det området i verden med flest tifeller av medfødte misdannelser.

- Episodene med medfødte misdannelser er relatert til miljøforurensing. Undersøkelsens statistikk viser at antallet på medfødte misdannelser er langt høyere i Shanxis åtte store kullgruvedriftregioner enn landets gjennomsnitt, sier en lokal politiker i Shanxi.

Bekymringsverdige
Li Weixiong, som er direktør ved kommisjonens forskningsinstitutt, innrømmer at de nye tallene er bekymringsfulle, men sier at det kreves mer forskning for å finne en direkte kobling mellom misdannelsene og forurensingen.

- Vi trenger tid til å forske mer på hva slags forurensing som forårsaker de ulike misdannelsene, sier Li.

Feilernæring og giftemål mellom slektninger oppgis også som grunner til misdannelsene.

16 av verdens 20 mest forurensende byer befinner seg i Kina, og Beijing sliter blant annet med å forbedre luftkvaliteten i forbindelse med neste års Olympiske leker. 460.000 kinesere dør hvert år som en følge av dårlig luft og forurenset vann, ifølge en rapport fra Verdensbanken.

I Norge er tallet på medfødte misdannelser langt lavere enn i Kina. I 2004 var 4,6 prosent av guttene født med misdannelser, mens hos jentene var prosentandelen 3,8.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere