*Nettavisen* Nyheter.

Millioner er uten strøm

Foto: (Scanpix)

Tusener av mennesker sitter fast i heiser i Syd-Sverige og på Sjælland. Mellom to og fire millioner mennesker er uten strøm.

23.09.03 15:22

Hele Sjælland og Bornholm var uten strøm tirsdag og i København stanset alt midt i lunsjtiden.

- Det er svært alvorlig. Folk har blitt sittende fast i heiser, og undergrunnsbaner og tog står stille. Et tog står fast i tunnelen under Storebelt, sier Michael Johansen, reporter i nyhetsbyrået Ritzau, på mobiltelefon til TT.

Sterk vind
I Sverige er Skåne, Småland og Blekinge uten strøm, opplyser Sydnytt ifølge Expressen. Også Kalmar og Norrköping har mistet strømmen, skriver nyhetsbyrået TT. Også 4000 husstander i Dalarna och Gävleborg mistet strømmen tirsdag formiddag på grunn av sterk vind.

På visse steder er det målt vind opp i storm styrke. Energiselskapene jobber på spreng for å få løst problemene.

Millioner uten strøm
Ifølge Aftonbladet er én til to millioner el-kunder uten strøm tirsdag.

I Dalafjellene og Jämtland og Härjedalen har det også falt rikelig med snø tirsdag morgen, og det har vært storm i det sydlige Sverige. Årsaken til strømbruddet er likevel ukjent.

Flere av de store danske internettavisene er ikke tilgjengelige på grunn av strømbruddet. Berlingske Tidende oppdaterer via nødstrøm, og kan melde at strømbruddet startet i Sverige og bredte seg videre til Danmark.

Fast i heiser
Ifølge Ritzau satt flere tog fast i Storebæltstunnelen, men disse fikk etter kort tid reservestrøm, og kom seg ut av tunnelen. Politi og brannvesen i København jobbet på spreng med å få folk ut av heiser som hadde stanset.

Det er først og fremst Sjælland og Bornholm som er rammet av strømbruddet. Iføge Danmarks Radio vil det ta minst to timer å få rettet feilen.

14 metro-tog stanset også i København. 12 av disse fikk strøm nok til å nå en stasjon, mens de to siste ble trygt evakuert av metroens personale.

På Københavns flyplass Kastrup er alle flyvninger innstilt.

Hører på nødradio
En sekretær i Berlingske Tidende sier til TV 2 Nettavisen at situasjonen er svært uoversiktlig. Avisen har sendt alle sine folk på gata, og redaktørene satt i 14-tida i krisemøte.

- Vi hører på nødradioen, men vet ikke hva som skjer, sier sekretæren.

- Er situasjonen dramatisk?

- Jeg har ikke vært ute på gaten, men det går ikke tog og lufthavnen er stengt, så situasjonen er så dramatisk som den kan være, sier hun.

- Kaos
På Hovedbanegården i København står alle tog stille. Også dieseltogene som forbinder de danske storbyene, er rammet.

- Mange kommer for sent på jobb eller hjem fra jobb, og vi har ikke fått noen forklaring på strømbruddet foreløpig, sier den danske journalisten Claus Letort til svensk TV, ifølge NTB.

- Men folk tar situasjonen med et smil og forsøker å hjelpe hverandre, legger han til.

Merkes i Norge
Også i Norge har man merket problemene i Sverige og Danmark.

- Vi er koblet til det svenske systemet, slik at vi merker når slike ting skjer. Vi har selvsagt rutiner for hvordan vi skal håndtere slike situasjoner, opplyser kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til NTB.

- Foreløpig ser det ut til at vi klarer å opprettholde driften her i Norge uten at det blir merkbart for noen, understreker han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.