RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Millioner kan saksøke Wal-Mart

Foto: Scanpix/AP
Sist oppdatert:
Wal-Mart kan bli saksøkt av to millioner tidligere og nåværende ansatte i USAs hittil største diskrimineringssak.

En føderal domstol opprettholdt tirsdag en kjennelse fra 2004 der søksmålet mot Wall-Mart får status som gruppesaksmål. Det åpner for at inntil to millioner nåværende og tidligere ansatte samlet kan saksøke selskapet for kjønnsdiskriminering, melder AP.

- Ventet i årevis
Domstolen i San Fransisco avgjorte med to mot en stemme at søksmålet går til rettssak. Det blir i så fall det største gruppesaksmålet i USAs historie.

Dersom selskapet taper saken, kan verdens største detaljhandler måtte ut med flere milliarder dollar i erstatning. Wal-Mart sier deres personalpolitikk ikke er diskriminerende mot kvinner, og vil anke kjennelsen.

Saken går tilbake til 2001, da seks daværende eller tidligere ansatte i Wal-Mart gikk til sak. En advokat som representerer kvinnene sier de har «ventet på denne avgjørelsen i årevis».

Nok bevis
Bare kvinner ansatt i Wal-Mart etter 26. desember 1998 vil få anledning til å saksøke. De vil måtte bevise at Wal-Marts personalpolitikk er diskriminerende lønnspolitikk, og at de ansatte ikke hadde rett til å forsvare sin sak på individuell basis.

- Faktiske bevis, statistiske bevis samt en rekke beretninger gir tilstrekkelig med sannsynlig bevis for at selskapet har ført en diskriminerende politikk og understøtter saksøkerens påstand om at kvinnelige ansatte på landsbasis er ofre for et felles mønster av kjønnsdiskriminering, sier dommer Martin Jenkins.

Judge Adrew Kleinfeld, som stemte mot, sier det eneste som er lagt fram er det faktum at antallet kvinnelige ledere i Wal-Marts butikker er proporsjonalt sett lavere enn det totale antallet kvinnelige ansatte.

-Lokalt fastsatt
Saken vil neppe komme for retten med det første.

- Vi regner med at Wal-Mart vil anke igjen, men det at to domstoler nå har opprettholdt denne kjennelsen gjør at vi føler oss trykke, sier kvinnenes sakfører Brad Seligman.

Wal-Mart hevder at saksmålet ikke bør få status som gruppesaksmål fordi deres 3.400 butikker opererer som selvstendige enheter, og at lønn og forfremmelser avgjøres lokalt. Wal-Mart mener de som føler seg diskriminerte kan gå til sak mot enkeltbutikker.

Mange av selskapets ansatte har lave lønninger og har ikke råd til å bære de utgiftene et individuelt saksmål vil innebære. For dem åpner et gruppesaksmål en mulighet til å få sin sak prøvet av retten.

Wal-Mart har fått jevnlig kritikk for sine ansettelsesforhold, og har konsekvent avvist disse. I fjor ble selskapet dømt til å betale minst 500 millioner dollar i erstatning til ansatte for ikke å ha gitt lønn for arbeid utført i pausetiden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere