RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Mini-Merkel» tar over som leder i CDU


Annegret Kramp-Karrenbauer sammen med avtroppende partileder Angela Merkel.
Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Annegret Kramp-Karrenbauer sammen med avtroppende partileder Angela Merkel. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer overtar som partiets leder etter Angela Merkel.

Hun er en av den forrige partilederens nærmeste allierte, og kalles i Tyskland ofte for «Mini-Merkel».

I forkant av landsmøtet var det Kramp-Karrenbauer som fikk favorittstempelet. Den endelige avstemningsrunden var jevn, og Kramp-Karrenbauer vant over motkandidat Friedrich Merz med bare 35 delegaters overvekt, 517 mot 482.

Hun regnes som sentrumsorientert, men hakket mer konservativ enn Merkel, med en strengere tone i innvandringsdebatten og en mer uttalt motstand mot likekjønnet ekteskap.

Splittelse

Valget av Kramp-Karrenbauer som ny partileder kan bety at det blir lettere for Merkel å sitte som statsminister fram til neste valg, slik hun har sagt at hun ønsker.

Merkel holdt tidligere fredag sin siste tale som leder for konservative CDU. I talen advarte hun blant annet om nasjonalisme, handelskriger og forvitring av vestlige verdier.

I forkant av valget har det vært splittelse i partiet, og partiveteran Wolfgang Schäuble uttrykte at han helst ville at Merz skulle bli den nye lederen. Merz er ansett som å ligge langt unna Merkel, med en mer høyreorientert profil.

Tre kandidater

Schäuble mente Merz ville være bedre egnet til å vinne tilbake velgere fra det ytterliggående høyrepartiet AfD.

Forretningsadvokaten Merz trakk seg ut av politikken for 15 år siden etter å ha lidd nederlag i en bitter maktkamp mot Merkel.

Tre kandidater stilte ved ledervalget fredag. I tillegg til Kramp-Karrenbauer og Merz var også helseminister Jens Spahn med, men han røk ut i første avstemningsrunde.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere