RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minister anklaget for drap

Israelske Infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer.
Israelske Infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer.
Sist oppdatert:
En israelsk minister anklages for massedrap på egyptiske krigsfanger.

En israelsk tv-kanal viste nylig en ny dokumentarfilm som heter «Shaked-ånden», der det hevdes at dagens infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer drepte 250 egyptiske krigsfanger da krigen på Sinai-halvøya sluttet i 1967 i stedet for å ta dem til fange. Ben-Eliezer hadde kommandoen over en militærenhet under krigen.

Dokumentarfilmen førte til sterke reaksjoner i Egypt, som fikk tilbake Sinai-halvøya fra Israel i 1979. Israels ambassadør i Kairo ble kalt inn til det egyptiske utenriksdepartementet, og bedt om en offisiell forklaring på avsløringene.

Flere egyptiske politikere i nasjonalforsamlingen ba om at den israelske abassadøren måtte forlate Egypt og erklære krig mot Israel, melder flere egyptiske aviser.

Benjamin Ben-Eliezer har også utsatt sitt besøk til Egypt til situasjonen har roet seg.

- Ikke egyptere
Benjamin Ben-Eliezer nekter fortsatt for at egyptiske krigsfanger ble drept under hans kommando.

- Disse soldatene er ikke egyptere, men palestinske krigere. De ble ikke henrettet slik det ser ut i dokumentarfilmen, de ble drept i kamper, sier Ben-Eliezer i en pressemelding til flere medier, melder AFP.

Ben-Eliezerr er knyttet til det israelske abeiderpartiet og var tildigere også general og forsvarsminister i Israel.

Gammelt nytt
Saken har også tidligere vært fremme. På midten av 1990-tallet anklaget den israelske militærhistorikeren Arieh Yitzhaki, som var arkivar i det israelske forsvaret, israelske styrker for å ha drept krigsfanger i Sinai.

Yitzhaki hevdet at Shaked-enheten som Ben-Eliezer hadde kommandoen over, tok livet av mellom 300 og 400 fanger.

Også den israelske journalisten Gabriel Brun som var sersjant i 1967 fortalte hvordan krigsfangene ble tvunget til å grave sin egen grav, for deretter å bli skutt i denne, melder Haaretz avisen.

En tilidigere israelesk kaptein fortalte også hvordan han sammen med en gruppe skjøt og drepte 49 egyptiske krigsfanger, etter først å ha tvunget dem til å ligge med ansiktet ned i sanden.

– Alt var over på få minutter, sier Arieh Biro til amerikanske Time Magazine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere