*Nettavisen* Nyheter.

Minister drept av snikskyttere

Sri Lankas utenriksminister, Lakshman Kadirgamar, er død etter at han ble skutt fredag kveld. Det er nå erklært unntaktstilstand i landet.

15.08.05 08:10

Nyhetsbyrået Associated Press melder natt til lørdag at Sri Lankas president, Chandrika Kumaratunga, har erklært unntakstilstand etter drapet på utenriksminister Laksham Kadirgamar (73).

- Vi erklærer unntakstilstand for å ivareta den nasjonale sikkerheten og for å effektivisere jakten på gjerningsmennene. Vi anser drapet som en terrorhandling, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

Utenriksministeren ble drept av en eller flere snikskyttere etter en svømmetur ved sitt hjem i hovedstaden Colombo sent fredag kveld.

Kadirgamar kom raskt under intensiv behandling, men var skutt i hodet og hjertet, og døde etter kort tid av skadene på National Hospital, melder Associated Press.

- Han jobbet utrettelig for fred hele sitt liv, så det er et stort tap, sa justisminister John Senevirathne til reportere på utsiden av sykehuset.

- Uvirkelig, sier Solheim
Tidligere fredsmekler på Sri Lanka, Erik Solheim, mottok nyheten om drapet på utenriksminister Lakshman Kadirgamar med sjokk og sorg:

- Når en person du har møtt hundrevis av ganger blir skutt og drept er det helt uvirkelig.

Kadirgamar var landets totalt dominerende utenrikspolitiker.

- Han kjente statsledere over hele verden og har vært helt sentral i Sri Lankas politiske liv det siste tiåret.

Foreløpig er det sparsomt med opplysninger om hva som har skjedd, og vanskelig å si hvem som står bak påpeker Solheim.

Fordømmer drapet
- Det er umulig å dømme sikkert nå, men på Sri Lanka vil mistanken umiddelbart bli rettet mot de tamilske tigrene.

Utenriksminister Jan Petersen (H) fordømmer drapet.

- Dette er en grusom ugjerning som er dypt tragisk for Sri Lanka, sier Petersen.

Petersen understreker at drapet setter den skjøre fredsprosessen i fare.

- Drapet setter fredsprosessen på Sri Lanka på en alvorlig prøve. Det er nå avgjørende at begge parter i konflikten setter alt inn på å etterleve våpenhvileavtalen, sier Petersen.

Ukjente gjerningsmenn
Myndighetene har så langt ikke villet si noe om hvem som er mistenkt for skytingen, men politiet la skylden på separatistbevegelsen De tamilske tigrene (LTTE). Senere ble to personer arrestert i forbindelse med skytingen, melder Reuters.

Hendelsen skjer etter en periode med økt spenningen mellom regjeringen og opprørsgruppen LTTE. Gruppen var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

Ingen har påtatt seg ansvaret for drapet, og LTTE avviser lørdag at deres folk sto bak drapet, melder AP.

Fryktet attentat
Fordi den føler seg presset av regjeringen, har geriljagruppen truet med å starte opp igjen en borgerkrig som medførte tap av 55.000 menneskeliv før det ble våpenhvile i 2001.

Tamiltigrene blir regnet som en terrororganisasjon av flere stater, og deriblant Storbritannia og USA, noe den Oxford-utdannede advokaten Kadirgamar har bidratt til. Derfor har han også selv fryktet at han kunne bli utsatt for et attentat.

Lakshman Kadirgamar, som er tamil og kristen, var først utenriksminister fra 1994 til 2001, før han igjen fikk denne posisjonen i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag