*Nettavisen* Nyheter.

Ministeravgang for Anna Nicole

Foto: Scanpix/AP

En minister har gått av, og ekspertene snakker om mulige lovendringer og en tvist mellom Bahamas og amerikansk UD.

19.02.07 11:15

(SIDE2:) Tvisten over boet og barnet som er igjen etter Playboy-modell Anna Nicole Smith kan versere i rettssystemet i flere år.

Tidligere dommer Alex Ferrer omtaler saken som «en vanskelig eksamensoppgave» med to partner som kjemper om et lik og en kamp om farskap og eiendommer i to land.

- Vellyket balsamering
Den første beslutningen som må tas er hvor legemet skal begraves. Hennes mor vil ha liket til Texas, mens hennes tidligere kjæreste vil ha graven på Bahamas, der også hennes sønn ligger begravd. Ettersom også dette har trukket ut i tid, ble liket balsamert denne helgen. De som utførte arbeidet har lovet å ikke snakke om, skrive om, fotografere eller tegne legemet.

- De gjorde en strålende jobb, og legemet vil kunne vises frem uten problem, sier likskuer Joshue Perper til AP.

Juridisk intrikat
Opptil flere fedre hevder at de er faren til Smiths fem måneder gamle datter. Hun vil arve et foreløpig uspesifisert millionbeløp, og vil trolig også gjøre sin kommende far svært rik.

Hennes tidligere kjæreste Larry Birkhead og siste kjæreste, Howard K. Stern samt tidligere elsker Prins Frederick von Anheim sier alle de er faren. Sistemann ut er Smiths tidligere bodyguard Alexander Denk, som uttalte på et talkshow at han kunne være faren.

Men selv om farskapet blir fastslått, gjenstår det store spørsmålet: Hvilken domstol skal avgjøre foreldreretten? Skal det foregå på Bahamas, der barnet ble født og for øyeblikket er bosatt? Eller skal det skje i California, der saken nå er tilhøring? Eller i Florida, der Smith døde og der Birkhead ønsker å føre saken.

Hvem bestemmer?
Lignende spørsmål gjelder hvilken domstol som har jurisdiksjon over dødsboet. Smith hadde bodd flere år i California, men døde i Florida. De siste månedene var hun folkeregistrert på Bahamas, men det er en status opposisjonen nå mener hun ikke burde ha fått.

- Vi kan risikere at ulike domstoler utsteder ulike kjennelser ¿ i ulike stater. Det kan bli en grim affære, sier advokat Jeffrey Eysen.

Arvestriden over oljeformuen etter Smiths avdøde ektemann, J. Howard Marshall II er fortsatt ikke løst og kan ende i høyesterett for andre gang.

Smith gikk til konkursretten i 1996 og hevdet at hennes avdøde ektemanns sønn hadde endret på dokumenter for å snyte henne for hennes andel av arven. Høyesterett avgjorde at Smith kunne få saken sin ført for retten, og den påfår enda.

Saken reiser en rekke prinsippielle spørsmål om hvem som kan bestemme hva i denne type saker. Det har ikke tidligere vært prøvd for Høyesterett og kan få konsekvenser for lovverket.

Ministeren gikk av
Søndag gikk også immigrasjonsminister Shane Gibson på Bahamas av. Kritikken mot ham har vært tiltagende etter at han ble avbildet i en rekke aviser i het omfavnelse med Smith.

Riktignok hadde begge klær på seg, men opposisjonspolitikere på Bahamas har beskyldt ham for å innvilge henne oppholdstillatelse på urettmessig grunnlag. Gibson sørget blant annet for å gjøre den til en hastesak. Gibson understreker at selv han går av, betyr ikke det at han godtar beskyldningene mot ham.

Smith bodde på Bahamas i et hus som en utbygger fra South Carolina hevder at han eier. Smith sier eiendommen var hennes da hun søkte om å bli bosatt på Bahamas i fjor.

Juridiske eksperter mener rettstvisten vil pågå i flere år. Saken kan gå helt til Høyesterett og til og med skape en tvist mellom USAs utenriksdepartement og Bahamas.

Det er en skjebnens ironi at Smith selv kjempet om retten til å begrave sin ektemann etter at han døde. Tvisten endte med at hun måtte dele asken etter sin avdøde ektemann med hans sønn. I sakens anledning ble det avholdt to separate begravelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.