*Nettavisen* Nyheter.

Minneseremoni for Zhao lørdag

Foto: (Scanpix)

Kinesiske myndigheter bekreftet torsdag at det blir offisiell minneseremoni for tidligere partileder Zhao Ziyang førstkommende helg. Zhao ble avsatt etter massakren på Den himmelske freds plass i 1989.

Minneseremonien for Zhao Ziyang blir avholdt på gravplassen som er tilegnet revolusjonens helter, melder nyhetsbyrået AP. Seremonien blir enklere enn det som er vanlig ved en statsbegravelse, ifølge en anonym kilde i regjeringsapparatet.

Detaljene rundt seremonien er ikke kjent, og det er heller ikke klart hvor Zhao blir begravet. Utenlandsk presse får ikke tilgang til seremonien.

En slektning av Zhao bekrefter opplysningene, og sier familien er glad for dette.

Zhao Ziyang døde forrige mandag, 85 år gammel. Han var en av arkitektene bak de økonomiske reformene i kina, men ble fjernet som partileder etter at han i 1989 uttrykte sympati med studentene som protesterte på Den himmelske freds plass. Sine 15 siste leveår tilbrakte han i husarrest.

Kinesiske myndigheter skal ha arrestert en rekke mennesker som har forsøkt å markere dødsfallet. Enkelte har også blitt hardt kvestet, blant annet fordi de markerte Zhaos død ved å feste en hvit papirblomst på klærne. Papirblomsten er et tradisjonelt kinesisk symbol for sorg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.