*Nettavisen* Nyheter.

Minst 11 drept i Riyadh

Foto: John Moore (AP Photo)

Det var flere barn og utenlandske diplomater blant de 11 som ble drept i en selvmordsaksjon i Riyadh lørdag kveld.

09.11.03 17:13

122 personer ble skadd, og det var fire barn blant de drepte, opplyser myndighetene i landet, ifølge Reuters.

En egyptisk familie og fire libanesere er blant de drepte i eksplosjonen som skjedde i det strengt bevoktede villaområdet Muhaya i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh.

De fleste fikk lettere skader, men 25 personer lå fortsatt på sykehus søndag kveld, melder AFP.

Statsborgere fra Bangladesh, Egypt, Eritrea, Etiopia, Fillippinene, India, Indonesia, Jordan, Libanon, Pakistan, Romania, Sri Lanka, Sudan, Syrua, Tyrkia, USA og Canada er blant de skadde.

Seks hus ble totalskadd, mens ytterligere 17 hjem fikk store skader i den kraftige eksplosjonen.

Forkledd
Eksplosjonen ble trolig utløst av selvmordsaksjonister forkledd som sikkerhetsfolk.

- Angriperne kom seg inn på området forkledd som saudiarabiske sikkerhetsfolk. De hadde uniformer og kjørte en bil av samme type som politiet bruker, sier en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået Reuters. Selvmordsaksjonistene skal også ha skutt seg vei den siste biten inn i villaområdet.

En vestlig diplomat bekrefter beskrivelsen av angriperne, og sier det dreide seg om minst to personer, melder NTB-Reuters-DPA.

Al-Qaida
Myndighetene i Saudi-Arabia mistenker al-Qaida for å stå bak angrepet. Nettverket som antas å stå bak de blodige aksjonene mot USA 11. september 2001, har tidligere gjennomført andre angrep som beskrives som svært like aksjonen i Riyadh.

- Dette er en forbrytelse mot uskyldige mennesker som bærer alle al-Qaidas kjennemerker. Det er en al-Qaida-operasjon, sa en saudiarabisk sikkerhetsekspert som ba om å få være anonym til nyhetsbyrået Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Usikre på dødstall
I morgentimene søndag var det usikkert hvor mange som egentlig hadde mistet livet. Nyhetsbyrået AFP meldte om minst ti drepte, blant dem en arabisk kvinne, mens byrået Reuters antydet mellom 20 og 30 dødsofre. Søndag ettermiddag melder Sky News at 11 skal være drept, og saudi-arabiske myndigheter bekrefter dette tallet.

Ambassadeområde
Boligområdet som ble rammet, ligger i nærheten av ambassadeområdene i byen, der det ifølge en lokal sikkerhetstjenestemann bor både saudiarabere og utlendinger.

Ifølge nyhetsbyrået DPA har strøket også et stort shoppingsenter som er populært blant mange ansatte ved det saudiarabiske hoff. Slottet i Riyadh ligger ikke langt fra stedet der eksplosjonen lørdag kveld inntraff.

Den arabiske fjernsynsstasjonen al-Arabiya meldte at det kunne høres flere mindre eksplosjoner og skyting etter den store detonasjonen. Ved midnattstider natt til søndag så det ikke ut til at noen utenlandsk ambassade var direkte rammet av disse episodene.

Advarer mot reiser
Fredag meldte USAs ambassade at den ville stenge fra og med lørdag på grunn av fare for terrorangrep. Lørdagens eksplosjon skjedde omtrent et halvt år etter at selvmordsbombere drepte 35 mennesker, blant dem ni amerikanere, i aksjoner mot bolighus i Riyadh.

USA, Canada, Storbritannia og Australia har alle advart sine statsborgere mot å reise til Saudi-Arabia, hvis det ikke er helt nødvendig for dem å dra. Saudi-Arabia har vært regnet som et av de mest USA-vennlige landene i den arabiske verden.

Sist mandag drepte saudiarabisk politi to militante islamister i muslimenes hellige by Mekka. Politiet beslagla også rakettdrevne granater, sprengstoff og skytevåpen, som ifølge myndighetene i Riyadh trolig skulle brukes til terroraksjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag