RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minst 13 døde i snøskred ved Mount Everest

Slik ser det ut på Base camp Everest etter snøskredet.
Slik ser det ut på Base camp Everest etter snøskredet. Foto: Azim Afif (Ap)
Sist oppdatert:
Minst 13 mennesker døde da base camp for fjellklatrere ved Mount Everest ble rammet av et snøskred utløst av jordskjelvet i Nepal.

– Vi har ikke alle detaljer ennå, men ti er meldt døde så langt, inkludert utenlandske fjellklatrere, sier Gyanendra Kumar Shrestha i turistmyndighetene i Nepal til nyhetsbyrået AFP.

Det er flere hundre fjellklatrere i området, opplyser han. Telefonforbindelsen er dårlig, og det har derfor vært vanskelig for myndighetene å få full oversikt over situasjonen.

Deler av fjellklatrernes base camp skal ha blitt begravd under snøen. Det er flere nordmenn på stedet.

Rundt 1.000 klatrere – 400 av dem utenlandske – befant seg på Mount Everest eller i den såkalte base camp da jordskjelvet inntraff, opplyser kilder i turismedepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klatrere og guider bærer en av de skadde etter snøskredet ved Base camp på Mount Everest.

I god behold

Den norske ekspedisjonsgruppen Hvitserk har sju nordmenn på Mount Everest. Alle er i god behold, men det er vanskelige forhold på fjellet, opplyses det.

Fem norske fjellklatrere befinner seg i camp 2 på 6.400 meters høyde sammen med den norske guiden Inge Meløy, opplyser daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk. Det er også flere andre internasjonale ekspedisjoner og lokale fjellguider, såkalte sherpaer, på stedet.

Hvitserk har også sin lokale leder Erling Rosenstrøm på plass i base camp på 5.360 meters høyde. Han er utdannet lege og bistår nå for å hjelpe skadde.

Ingen norske fysisk skadd

Verken han eller fjellklatrerne i camp 2 har kommet til skade.

– Det er ingen av våre gjester, guider eller lokale medarbeidere som er fysisk skadd, sier Kolderup til NTB.

– Nå prøver vi så godt vi kan å bidra herfra. Vi er i løpende dialog med ambassaden og Utenriksdepartementet, sier Kolderup.

Hvitserk har også en gruppe på tolv nordmenn i området som er på vei mot Lukla etter en fjelltur til base camp. Gruppen, som ledes av Bjørn Myrer Lund, har det etter forholdene bra.

MInst 13 mennesker er døde på Mount Everest etter snøskredet.

Norsk 23-åring

Det skal også være andre norske fjellklatrere i området som deltar i internasjonale ekspedisjoner, opplyser han.

Blant dem er Teodor Glomnes Johansen, som er i base camp, skriver Nordre Aker Budstikke. Han beskriver ødeleggelsene etter skredet utløst av jordskjelvet som større enn man først trodde.

– Vi bærer ut hardt skadde mennesker, menn, kvinner, sherpaer side om side. Det er mye snø og en kaotisk situasjon. Dette er veldig tøft og tungt. Vi vet jo ikke om det kommer flere skred heller, og alle hjelper til med å evakuere, sier den 23-årige klatreren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere