Minst 17 døde av p-plaster

Minst 17 kvinner er døde i USA etter å ha brukt et nytt p-plaster. Statens Legemiddelverk har ingen planer om å trekke plasteret fra det norske markedet.

20.09.04 11:49

Ifølge en rapport fra legemiddeltilsynet i USA har minst 17 unge kvinner i alderen 17 til 30 år blitt rammet av dødelige hjerteinfarkt, blodpropper og slag etter at p-plasteret ble lansert i Statene i august 2002.

- Det er grunn til bekymring, sier gynekologprofessor John Quagliarello ved NYU Medical center til New York Post.

Kollapset
Den 18 år gamle motestudenten Zakiya Kennedy kollapset på t-banen i New York i mai og våknet aldri igjen. Obduksjonen viste at en blodpropp hadde satt seg i lungene hennes. Legene som behandlet henne er ikke i tvil om at plasteret var årsaken, skriver Aftonbladet.

Evra, som er det eneste p-plasteret på markedet, er markedsført svært aggressivt det siste året.

I forkant av OL i Aten frontet norske sandvolleyball-stjerner plasteret og Susanne Glesnes lot seg avbilde med plasteret på skulderen. I USA har blant andre supermodellen Naomi Campell blitt sponset for å bære plasteret.

Til forskjell fra p-pillen, som man må huske å ta hver dag, skal plasteret bare byttes én gang i uken. Det tilfører kroppen graviditetshemmende hormoner rett i blodet.

- Ser på saken
Plasteret er godkjent for salg i Norge av Statens Legemiddelverk.

- Vi er iferd med å se på saken, men foreløpig er det ingen ting som tyder på at dette plasteret er verre en vanlige kombinasjonspiller som inneholder både gestagen og østrogen. Vi har ingen planer om å trekke det fra markedet, men vi følger det nøye, slik vi gjør med alle andre prevensjonspreparater, sier informasjonssjef Gunnar Sørensen i Legemiddelverket til TV 2 Nettavisen.

Fikk blodpropp med Evra
Seniorrådgiver Kristin Kvande i Statens Legemiddelverk påpeker at det er en kjent risiko forbundet hormon-prevensjon og det er derfor viktig å undersøkes av lege før man starter på p-plaster eller -pille.

- Vi kjenner til ett tilfelle i Norge der kvinnen brukte p-plasteret Evra da hun ble rammet av dyp venetrombose (blodpropp). Men ingen skal ha dødd som følge av plasteret her til lands, sier seniorrådgiver Kvande til TV 2 Nettavisen.

Disse bør ikke bruke p-plaster:

  • Kvinner med blodpropp i nær familie
  • Kvinner som er svært overvektige
  • Kvinner som røyker
  • Kvinner som beveger seg lite

Stoler på myndighetene
Apotek1, landets største apotekkjede, har markedsført p-plasteret Evra siden oktober 2002.

- Vi stoler helt og fullt på Statens legemiddelverk i denne saken. Skulle de komme til at plastret ikke skal selges her til lands, vil vi selvfølgelig forholde oss til det umiddelbart, sier fagdirektør og farmasøyt Hans-Petter Johannessen til TV 2 Nettavisen.

- Burde det vært forsket lenger på p-plasteret før det ble sluppet ut på markedet?

- Det er det ingen grunn til å tro. Vi snakker om et legemiddel og en bruksform som er godkjent både i USA, Europa og Norge, og kravene for å få selge et slikt produkt er veldig strenge, understreker Johannessen.

  • Produsenten Ortho-McNeil sier til New York Post at sykdommene og dødsfallene er «i overensstemmelse med helsefarene» forbundet med p-piller. Statistisk sett dør 0,3-1,9 av 100.000 p-pillebrukere mellom 15 og 29 år. Røyking øker risikoen dramatisk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.