*Nettavisen* Nyheter.

Minst 27 drept i selvmordsangrep i Kuwait

ANGREP SJIAMOSKE: Ambulanser på plass utenfor Imam Sadiq-moskeen etter bombeangrepet under fredagsbønnen. Foto: Stringer (Reuters)

27 er drept og 227 er såret etter terrorangrepet mot en moské i Kuwait.

26.06.15 21:14

KUWAIT (NTB-Reuters-AFP): Minst 27 mennesker ble drept og over 200 såret i selvmordsangrepet mot en sjiamuslimsk moské i Kuwaits hovedstad. IS-tilhengere har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Vitner forteller at det var 2.000 mennesker inne i Al-Imam al-Sadeq-moskeen i hovedstaden Kuwait da den ble rammet av en eksplosjon midt under fredagsbønnen i den muslimske høytiden ramadan.

Det var en selvmordsbomber i slutten av 20-årene som gjennomførte angrepet, opplyser parlamentsmedlem Khalil al-Salih. Ifølge helsedepartementet er 27 drept, mens 227 er såret.

TV-bilder fra moskeen viser store ødeleggelser, og folk har lagt ut grusomme bilder av døde og sårede på sosiale medier.

Les også: Alt om angrepene i Frankrike og Tunisia

IS-bånd

Den såkalte Najd-provinsen i Saudi-Arabia, en gruppe med bånd til den ytterliggående sunnimuslimske gruppa Den islamske stat (IS), sier den står bak angrepet.

Den har også tatt på seg ansvaret for flere lignende bombeangrep mot sjiamuslimske moskeer i Saudi-Arabia og Jemen de siste ukene. Fredagens angrep er imidlertid det første rettet mot en sjiamoské i Kuwait.

Mange ytterliggående sunnimuslimer mener at sjiamuslimer farer med vranglære, og gruppa anklager moskeen for å ha spredt sjiamuslimske tegninger blant sunnimuslimer. En tredel av Kuwaits 1,3 millioner innbyggere er sjiamuslimer.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANGREPET UNDER BØNN: Ambulansepersonell tar med et av ofrene etter bombeangrepet mot sjiamoskeen fredag til sykehus. Angrepet skjedde under fredagsbønnen i moskeen. Foto: Stringer (Reuters)

– Vil splitte

Kuwaits statsminister Sheikh Jaber al-Mubarak al-Sabah sier at angrepet er et forsøk på å splitte landet.

– Men det er for vanskelig for dem, og vi er mye sterkere enn det, sa statsministeren da han besøkte sårede på sykehuset etter angrepet.

En rekke politiske grupper og organisasjoner har fordømt angrepet, blant dem ledende sunnimuslimer.

– Angrepet er en kriminell handling som er ment å skape strid, men både sjiaer og sunnier vil forhindre dette, skriver Kuwaits øverste sunnimuslimske leder, Sheikh Ajeel al-Nashmi, på Twitter.

Det lille golflandet har i stor grad vært spart for volden og usikkerheten som har rammet regionen. For tre uker siden trappet imidlertid kuwaitiske myndigheter opp vaktholdet rundt moskeer som følge av angrep mot moskeer i nabolandet Saudi-Arabia.

De siste ukene er en rekke personer stilt for retten i Kuwait anklaget for å være medlemmer av IS. Minst en av dem er dømt til flere års fengsel. (©NTB)

Alt om terrorangrepene:

Tromsøkvinnen Merethe var på vei til dødsstranda

Hadde våpen gjemt i solparasoll. Skjøt mot turister på stranda

Én mistenkt gjerningsmann pågrepet i Tunisia


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.