Minst 30 drept i voldsbølge

Minst 30 mennesker mistet livet i voldshandlinger i Colombia i helgen, opplyste en talsmann for myndighetene i Bogota søndag. Han advarte om fare for nye angrep.

Ifølge talsmannen ble 25 medlemmer av geriljabevegelsen FARC drept i et forsøk på å storme byen Vistahermosa i Caqueta-provinsen i det sørlige Colombia. To regjeringssoldater mistet livet i angrepet, før geriljaen tok med seg sine døde og sårede og trakk seg tilbake.

Tre sivile skal ha blitt drept da en bilbombe eksploderte i San Carlos, 320 kilometer nordvest for hovedstaden. Ifølge regjeringskilder sto FARC bak dette angrepet og bak et forsøk på å utløse en eksplosjon i en lastebil med ett tonn sprengstoff nær Bogota fredag.

Flere regjeringstalsmenn hevdet i helgen at FARC har satt i gang en voldsbølge for å markere 40-årsdagen for opprettelsen av organisasjonen 27. mai. FARC, som skal ha 17.000 aktivister under våpen, regnes som Latin-Amerikas eldste og største geriljabevegelse.

FARC har redusert sine aksjoner både i antall og omfang siden den store offensiven mot slutten av 1990-tallet. Men etter at fredsforhandlinger mellom geriljaen og regjeringen brøt sammen i februar 2002, har spenningen mellom de to partene igjen vært økende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.