RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minst 31 omkom i gruve

Foto: Alexander Khudotioply (REUTERS)
Sist oppdatert:
Minst 31 gruvearbeidere mistet livet og fem er savnet etter en voldsom gruveeksplosjon i Ukraina.

Gasseksplosjonen rammet en kullgruve i Donetsk-regionen vest i landet sent mandag kveld, og er den verste gruveulykken i landet på to år.

Eksplosjonen startet en brann i gruven, 997 meter under bakken, og gruvearbeiderne befant seg 545 meter nede i gruven da ulykken skjedde.

- Vi har funnet 31 døde. Skjebnen til fem savnede gruvearbeiderne er fortsatt uviss, sier ett av medlemmene i regjeringskommisjonen som gransker ulykken. Tirsdag kveld var det lite håp om å finne flere overlevende.

Tolv av arbeidere klarte å redde seg ut av gruven..

Vanskelig redning
Redningsmannskapene kom raskt til åstedet, men brann gjorde redningsarbeidet vanskelig. Gangene i gruven var også rast sammen.

Myndighetene, representert ved blant andre statsminister Viktor Yanukovitsj var raskt på plass ved ulykkesstedet og lovet ca. 480.000 dollar som kompensasjon til familiene til ofrene.

Mandagens gruveulykke er den alvorligste siden juli 2002, da 33 gruvearbeidere omkom i en brann. I 2001 døde 55 i en gasseksplosjon.

Ukraina er hjemsøkt av gruveulykker, som ofte medfører høye tapstall. Hovedårsaken til de mange ulykkene er svært dårlig sikkerhet. Gruvene er ikke blitt vedlikeholdt, eller rustet opp siden Sovjetunionens fall i 1991, og regnes ved siden av gruvene i Kina, som verdens farligste.

Stygg statistikk
Rundt 100 gruvearbeidere er omkommet i ulykker i Ukraina hittil i år. 200 gruvearbeidere døde under arbeid i 2002, og nesten dobbelt så mange året før, ifølge offisiell statistikk.

Det finnes rundt 400.000 gruvearbeidere som arbeider i de ca. 180 gruvene i Ukraina.

Før Sovjetunionen ble oppløst var antall arbeidere langt høyere, rundt en million. Staten har stengt en rekke gruver de siste årene, som følge av restrukturering. Den årlige produksjonen av kull, ligger på ca. 80 millioner tonn. (©NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere