RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minst 50.000 på flukt i Sør-Sudan

Sist oppdatert:
Minst 50.000 mennesker er fordrevet fra sine hjem i Øvre Nil-regionen sør i Sudan. Skoler og sykehus i Shilluk-folkets områder er jevnet med jorda, sa FN-talsmenn i helgen.

Shillukene er svarte afrikanere, og betrakter strøkene i det sørlige Sudan der de holder til som et eget kongedømme. De er ifølge FN blitt ofre for stadig hardere kamper mellom opprørere fra SPLA-geriljaen og regjeringsstyrker støttet av regjeringsvennlig milits.

–Landsbyer er svidd av, kvinner er blitt voldtatt og sivile familier plyndret. Den sivile infrastrukturen, deriblant skoler og sykehus, er ødelagt og tilholdssteder for internasjonale hjelpeorganisasjoner rasert, het det i en FN-erklæring søndag.

FN og de frivillige hjelpeorganisasjonene har måttet oppgi sin Operasjon Redningsline til Sudan fordi det er for utrygt å arbeide i krigssonen. Den tyske gruppen Hoffnungszeichen (Tegn til Håp) innstilte i mars sitt arbeid etter meldinger om omfattende overgrep.

Det sørlige Sudan herjes av kamper mellom regjeringsstyrker og regjeringsvennlig milits på den ene siden og opprørsbevegelsen Det sudanske folks frigjøringshær SPLA på den andre. SPLA har i 20 år ført krig mot den arabisk-islamistiske regjeringen i Khartoum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere