*Nettavisen* Nyheter.

Minst 63 drept i gruveulykke

Foto: (AFP/Scanpix)

Ytterligere 37 gruvearbeidere er savnet 1000 meter under bakken.

19.11.07 09:22

Ukrainske myndigheter melder at gruvearbeiderne ble drept i en metangasseksplosjon.

Minst 37 andre gruvearbeidere er sperret inne, dypt inne i den 1000 meter dype gruven, melder nyhetsbyrået AP klokka 20.20 søndag norsk tid. Tilstanden deres er uviss.

President Viktor Jusjtsjenko sier regjeringen ikke gjør nok for å reformere kullgruvedriften, og har satt ned en gruppe som skal granske ulykken og finne de ansvarlige.

- Redningsarbeiderne har funnet mange døde personer, sier Oleksandr Soldatov i departementet for krisesituasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

360 er så langt reddet opp og 19 personer skal være brakt til sykehus.

Statsminister Viktor Janukovitsj besøkte søndag kveld ulykkesstedet.


- Tykk røyk
Eksplosjonen skjedde i en kullgruve i østlige Ukraina i tidlig søndag morgen. Det dreier seg om gruven Zasyadko i Donetsk-regionen, om lag 64 mil sørøst for hovedstaden Kiev. Eksplosjonen skal ha skjedd på mer enn 1000 meters dyp.

Da eksplosjonen skjedde, var det 457 gruvearbeidere inne i gruven. Et 30-talls personer befant seg i umiddelbar nærhet av stedet eksplosjonen skjedde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klokken 12 søndag var i overkant av 360 hentet opp av redningsarbeidere. Flere titalls redningsteam har jobbet på spreng siden ulykken skjedde i 03-tiden i natt.

Ifølge gruvearbeidernes tillitsmenn, blir redningsarbeidet vanskeliggjort av røyk inne i gruven.

- Det er tykk røyk inne i sjaktene. For øyeblikket er det umulig for redningsteamene å komme til mange av stedene, sier en anonym arbeider til Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Farlige
Ukrainas gruver er blant de farligste i verden, målt i antall dødsulykker. Gruvene er dype og dårlig vedlikeholdte, og flere av dem ble bygget allerede på 1850-tallet. I tillegg er utstyret som blir brukt ofte utdatert.

Eksperter mener at risikoen for eksplosjoner øker jo dypere ned i jorden gruvene ligger.

Ifølge offisielle tall er 80 personer drept i gruveulykker i Ukraina så langt i år, men fagforeninger sier at tallene er høyere. I fjor mistet 170 gruvearbeidere livet i ulykker.

Zasyadko-gruven har hatt flere ulykker de siste årene.

Nattens ulykke ser ut til å bli en av de dødeligste gruveulykkene siden Ukraina ble selvstendig i 1991. Den verste skjedde i mars 2000, da 80 gruvearbeidere ble drept i en kullstøveksplosjon i byen Luhansk.

197635

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.