Gå til sidens hovedinnhold

Minst én død og over 40 brannskadd i vulkanutbrudd i Indonesia

Minst én person har mistet livet, og 41 har fått alvorlige brannskader i et vulkanutbrudd på øya Java i Indonesia. Flere landsbyer ble dekket av aske.

Innbyggere flyktet i panikk under utbruddet lørdag. Videoopptak fra mobiltelefoner viser mennesker som roper og løper bort fra en stor askesky som nærmer seg.

To personer er savnet, og åtte andre som jobbet i et steinbrudd, er fanget som følge av vulkanutbruddet, opplyser nestleder Indah Madar i distriktet Lumajang på en pressekonferanse.

– Vi håper at de som sitter fast, kan reddes snart, sier hun.

Lavastrømmen beveget seg så langt som 800 meter fra krateret og ned til ei elv, og folk er bedt om å holde seg minst 5 kilometer unna krateret, skriver nyhetsbyrået AP. Flere landsbyer i Lumajang ble dekket av aske, og hundrevis av innbyggere har søkt tilflukt i midlertidige overnattingssentre. Blant dem er over 300 familier fra landsbyen Curah Keroban, der flere hus ble ødelagt av lava og aske.

Strømbrudd, røyk og uvær har gjort evakueringen vanskelig.

Myndighetene opplyser at vulkanen Semeru har vært aktiv siden fredag kveld. Vulkanens topp ligger 3.676 meter over havet og hadde sitt forrige utbrudd i desember i fjor. Også den gangen la flere tusen mennesker ut på flukt, og landsbyer ble dekket med aske.

Indonesia har nesten 130 aktive vulkaner.

(©NTB)