*Nettavisen* Nyheter.

Minst sju palestinere drept

Foto: (Getty Images)

Minst sju palestinere ble drept i Gaza natt til torsdag i de kraftigste kampene siden den israelske hæren rykket inn igjen i den nordlige delen av territoriet for halvannen uke siden.

Tilstanden er kritisk for en israelsk soldat som deltok i kampene i byen Beit Hanoun nær grensegjerdet mot Israel.

Fire av de drepte palestinerne var i 20-årene og hadde forbindelser til Yasser Arafats Fatah-bevegelse, ifølge Mahmud al-Asali, som er sjef ved Kamal Adwan-sykehuset i flyktningleiren Jabalya like ved Beit Hanoun.

I tillegg døde en palestinsk sivilperson som forsøkte å hjelpe de sårede.

Også en kvinne i 40-årene ble drept under kampene i Beit Hanoun, og et ukjent antall palestinere ble såret under skytingen. Kvinnen sto og fulgte sammenstøtene fra inngangen til sin egen bolig sammen med datteren, da hun ble skutt og drept, ifølge øyenvitner.

Vestbredden
Den israelske hæren gjennomførte flere aksjoner både i Gaza og på Vestbredden natt til torsdag. Flere titall israelske jeeper tok seg inn i tre byer nord på Vestbredden, hvor flere hus og bygninger ble omringet og gjennomsøkt. Aksjonen førte til harde sammenstøt i byen Jenin, ifølge palestinske sikkerhetskilder.

Israelske soldater tok seg også inn i byen Qalqilya nordvest på Vestbredden, og omkring 15 jeeper omringet et hus som skal tilhøre et medlem av den ytterliggående, palestinske bevegelsen Hamas.

Også i Nablus fant en lignende aksjon sted, og i Ramallah omringet rundt ti jeeper hovedkvarteret til palestinernes president Yasser Arafat og israelske styrker opprettet flere kontrollposter i området.

Gaza
I byen Khan Yunis sør på Gasastripen ble fire palestinere såret av israelske soldater etter at 15 stridsvogner tok seg inn i byen og jevnet tre hus med jorda.

En palestiner som ble drept, skal ha tilhørt al-Aqsa-martyrenes brigader, som er Fatah-bevegelsens militære fløy, ifølge nyhetsbyrået Reuters. En annen av de drepte skal ha tilhørt den militære avdelingen av Hamas.

Voldsbølgen i Gaza tok seg opp etter at statsminister Ariel Sharon varslet at han ville avvikle de jødiske bosettingene og trekke den israelske hæren ut av territoriet. Ulike palestinske grupper forsøker å skaffe seg et best mulig fotfeste for å fylle tomrommet hvis den israelske hæren virkelig blir trukket ut.

© NTB

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.