RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistenkt etter avhøret

Sist oppdatert:
Faren til Madeleine fikk status som mistenkt etter å ha sittet åtte timer i politiavhør.

PORTIMAO/OSLO (Nettavisen): Kl. 01.07 norsk tid kom Gerry gående ut fra politistasjonen. Gerry McCann har sittet i avhør hos politiet siden 17-tiden fredag kveld. Han hadde status som vitne i saken da han møtte opp på politistasjonen i Portimao.

Les også:
Fikk trøst av prestekona
Politiet: – Har du drept din datter?
Formelt mistenkt

- I dag har både Kate og Gerry blitt erklært som mistenkte i saken uten noen betingelser om kausjon. Det er ikke tatt ut siktelse mot dem. Etterforskningen fortsetter, sa advokaten til Gerry, Carlos Pinto de Abreu, utenfor politistasjonen i Portimao.

Dermed er det tre personer som er formelt mistenkt i forsvinningssaken til Madeleine McCann. Den britiske mannen Robert Murat ble formelt mistenkt tidligere i sommer, mens Kate McCann fikk status som mistenkt etter avhøret fredag ettermiddag.

Preget etter avhøret
Gerry var tydelig preget etter avhøret og snublet idet han skulle sette seg inn i den ventende bilen. Gerry sa ingenting til det enorme pressekorpset utenfor politistasjonen.

Tidligere på dagen ble kona Kate McCann avhørt i fire timer, i tillegg til at hun ble avhørt i elleve timer dagen før. Kate har nå status som mistenkt i saken, og mye tyder på at politiet tror at hun er involvert i datterens død.

Tilbudt avtale
Ifølge søsteren til Gerry, Philomena McCann, skal det portugisiske politiet ha tilbudt moren til Madeleine en avtale som innebærer to års fengsel dersom hun tilstår drapet på sin egen datter.

- Det politiet har forsøkt å gjøre, er å få henne til å tilstå at hun drepte sin datter ved et uhell, sier søsteren til BBC.

Blodspor i leiebil
McCanns familiemedlemmer har også opplyst om at politiet tror de har funnet blodspor etter Madeleine i foreldrenes leiebil - som ble hyret 25 dager etter Madeleines forsvinning.

Gerry McCann skrev i sin blogg fredag at han stiller seg uforstående til at kona Kate fikk status som mistenkt i forsvinningssaken. Nå er han selv formelt mistenkt i saken som har vakt enorm medieoppmerksomhet verden over de siste fire månedene. Personligheter som David Beckham, Harry Potter-forfatter J.K. Rowling og til og med Pave Benedikt XVI har engasjert seg personlig i Madeleines forsvinning.

Teorien
Det portugisiske politiet skal angivelig jobbe ut fra en teori om at Kate drepte sin datter ved et uhell, og at ekteparet har forsøkt å skjule dette ved å si at Madeleine var bortført. Det skal være nye DNA-bevis som støtter denne hypotesen. Det er fortsatt uklart hvilken rolle faren har spilt, men en politikilde opplyser til Sky News at politiet tror han er medskyldig.

Får ikke reise hjem
Den dramatiske utviklingen i saken setter en stopper for foreldrenes planer om å reise hjem til Rothley i Leicestershire førstkommende søndag. Madeleine McCann forsvant fra et hotellrom i feriebyen Praia da Luz 3. mai. Foreldrene har flere ganger blitt utsatt for grove beskyldninger i den portugisiske dagspressen.

Nettavisen var til stede utenfor politihuset i Portimao der Kate og Gerry McCann ble avhørt. Flere gater var sperret av, og politiet holdt vakt rundt hovedinngangen til politistasjonen. Stedet var ellers preget av flere titalls journalister og fotografer som dekker saken. Det hadde også møtt fram mange skuelystne for å få et glimt av foreldrene til Madeleine. Politistasjonen ligger i en liten gate i byen, men rett ved er det et stort torg hvor det paradoksalt nok var rigget for en stor festforestilling fredag kveld.

«Arguida»
Foreldrene til Madeleine har nå fått status som «arguida» – altså formelt mistenkt. Dette gir dem visse rettigheter under politiavhør. Blant annet så har de krav på å ha en advokat til stede, i tillegg til at de kan nekte å besvare spørsmål. Politiet kan på sin side stille en rekke konkrete spørsmål som de juridisk sett ikke kunne ha gjort dersom foreldrene fortsatt hadde status som vitner. Det portugisiske politiet skal blant annet være interessert i å stille ekteparet 22 konkrete spørsmål om natten Madeleine forsvant. Ifølge britiske aviser skal det ikke være uvanlige at vitner i kriminalsaker i Portugal velger selv å forandre status til mistenkt, slik at de får advokathjelp og bedre juridisk beskyttelse.

Les også: - Fraktet lik i bilen
Les også: Formelt mistenkt
Les også: - Motbydelig etterforskning
Les også: - Tilbudt to år i fengsel
Les også: - Kan lyve så de tror det selv

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere