RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistenkt massemorder tatt i Sverige

Sist oppdatert:
Sent i natt ble somalieren Abdi Qeybdiid pågrepet i Lund, mistenkt for folkemord.

Han var på besøk i Sverige i forbindelse med en forelesning finansiert av den svenske staten. Ifølge en somalier bosatt i Sverige ledet Abdi Qeybdiid en dødsskvadron under borgerkrigen i Somalia.

Abdi Qeybdiid ble pågrepet klokken 02.25 lokal tid på hotell Concordia i Lund, melder Aftonbladet.

Han skal ha vært krigsherren Aidiids høyre hånd i Somalia på 90-tallet. Nylig ble han utnevnt til politisjef i hovedstaden Mogadishu.

Videofilm
Somalieren «Jama» (30) reagerte voldsomt da han innså at «bøddelen fra Somalia» befant seg i Sverige på en konferanse i Lund. Jama skal ifølge Aftonbladet ha en 14 år gammel amatørvideo som viser to unge gutter bli forhørt og skutt. Qeybdiid er med på filmen.

- Videoen ble filmet av en av Qeybdiids menn og er nesten fire timer land. Den havnet i «feil hender» og dukket opp første gang for noen år siden, sier Jama til Aftonbladet.

Risikerer livstid
I går fikk Göteborgpolitiet en kopi av videoen og en anmeldelse. Kort tid før klokken 21 i går kveld bestemte Mats Sällström ved den internasjonale påtalemyndigheten i Göteborg å innlede etterforskning. Konferansen i Lund var over, og Abdi Qeybdiid skulle reise hjem til Somalia. Men han ble pågrepet før han rakk å forlate Sverige. Han risikerer livstid i fengsel dersom han blir dømt, melder Aftonbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere