Mistenkt massemorder tatt i Sverige

Sent i natt ble somalieren Abdi Qeybdiid pågrepet i Lund, mistenkt for folkemord.

17.10.05 15:20

Han var på besøk i Sverige i forbindelse med en forelesning finansiert av den svenske staten. Ifølge en somalier bosatt i Sverige ledet Abdi Qeybdiid en dødsskvadron under borgerkrigen i Somalia.

Abdi Qeybdiid ble pågrepet klokken 02.25 lokal tid på hotell Concordia i Lund, melder Aftonbladet.

Han skal ha vært krigsherren Aidiids høyre hånd i Somalia på 90-tallet. Nylig ble han utnevnt til politisjef i hovedstaden Mogadishu.

Videofilm
Somalieren «Jama» (30) reagerte voldsomt da han innså at «bøddelen fra Somalia» befant seg i Sverige på en konferanse i Lund. Jama skal ifølge Aftonbladet ha en 14 år gammel amatørvideo som viser to unge gutter bli forhørt og skutt. Qeybdiid er med på filmen.

- Videoen ble filmet av en av Qeybdiids menn og er nesten fire timer land. Den havnet i «feil hender» og dukket opp første gang for noen år siden, sier Jama til Aftonbladet.

Risikerer livstid
I går fikk Göteborgpolitiet en kopi av videoen og en anmeldelse. Kort tid før klokken 21 i går kveld bestemte Mats Sällström ved den internasjonale påtalemyndigheten i Göteborg å innlede etterforskning. Konferansen i Lund var over, og Abdi Qeybdiid skulle reise hjem til Somalia. Men han ble pågrepet før han rakk å forlate Sverige. Han risikerer livstid i fengsel dersom han blir dømt, melder Aftonbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.