*Nettavisen* Nyheter.

Mistet søsknene til fuglevirus

Seks år gamle Ali Hasan (6) kom mandag hjem til foreldrene etter å ha ligget på sykehus siden 31. desember.

10.01.06 12:41

Marifet Kocyigit kunne endelig klemme sitt eneste overlevende barn mandag, få dager etter at hun begravde de tre andre barna sine. Alle var ofre for fuglevirus-utbruddet i Tyrkia.

- Han er hele min verden, sa moren da hun gråtende av glede tok imot sin 6 år gamle sønn Ali Hasan mandag.

Den lille gutten vet enda ikke at hans eldre bror Mehmet (14) og hans to søstre Fatma (15) og Hulya (11) er døde, melder Associated Press.

Familien besøkte gravene til de tre barna tirsdag, ved starten av den muslimske høytiden Id al-Adha.

Kyllinghode
De tre barna ble observert mens de lekte med hodet til en død kylling. Det er antatt at det var slik de fikk den dødelige fugleinfluensaen.

Ali Hasan fikk ikke viruset, men har vært innlagt på sykehus med de tre andre siden 31. desember. Han ble utskrevet mandag.

Mehmet og Fatma ble de første bekreftede ofrene for fugleinfluensaen utenfor Øst-Asia.

Mandag opplyste Tyrkia at 14 mennesker har blitt smittet av viruset, men helseeksperter i FN mener det ikke finnes bevis for at viruset har mutert slik at det har blitt farligere for mennesker, melder Reuters.

De tyrkiske ofrene ser ifølge Verdens helseorganisasjon ut til å ha fått H5N1-fugleviruset direkte fra smittet fugl, på samme måten som i Sørøstasia.

76 døde
Kina bekreftet at en seks år gammel gutt fra Hunan-provinsen mandag ble virusets åttende menneskelige offer i landet.

H5N1-viruset har dermed tatt livet av minst 76 mennesker siden 2003, og smittet mer enn 150. Utbruddet i Tyrkia øker faren for at viruset kan spre seg til Europa.

Selv om Verdens helseorganisasjon mener at det foreløpig ikke finnes bevis for smitte fra menneske til menneske frykter eksperter at H5N1-varianten av viruset skal kunne utvikle seg slik at det lettere kan smitte fra person til person.

I verste tilfelle kan et slikt nytt virus gi en verdensomspennende influensaepidemi.

Russland
I Russland ba president Vladimir Putin tirsdag statsminister Mikhail Fradkov om å utvikle en plan for å hindre spredning av sykdommen i Russland, melder Interfax, ifølge AP.

Putin ønsker å innføre tiltak ved grenseoverganger og på markeder. Russland har foreløpig ikke hatt noen tilfeller av fugleinfluensa blant mennesker.

Tirsdag ble også de første antatte tilfellene av en mildere form for fugleinfluensa observert i mennesker i Japan, melder AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.