RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mistet viktige data fra Titan

Sist oppdatert:
Menneskelig svikt kan være årsaken til at flere hundre bilder som ble sendt fra Huygens-sonden på Titan aldri ble mottatt av moderfartøyet Cassini.

Dataene fra Huygens til Cassini ble sendt fra Huygens fra to uavhengige radiosendere, med hver sin antenne. Dataene skulle mottas av Cassini, på to separate radiomottakere. Cassini lyttet imidlertid bare på den ene kanalen, kanal B, ikke på kanal A, opplyser Erik Tronstad i Norsk Astronautisk Forening i en pressemelding.

ESAs forskningsdirektør, David Southwood, har sagt klart fra om at det var ESAs ansvar å sørge for at moderfartøyet lyttet på begge kanalene. Foreløpige undersøkelser tyder på at Cassini aldri mottok noen kommando om å lytte på kanal A fra bakken.

Uoffisielt antydes det at det er en menneskelig feil bak den manglende kommandoen til Cassini. ESA kommer selvsagt til å undersøke saken nærmere, ikke primært for å finne en syndebukk, men for å finne ut hva som har sviktet, for å lære av det.

Før Huygens-landingen var planene å ta bare rundt 350 bilder under ferden mot overflaten, og at disse skulle sendes til Cassini på både kanal A og B. Senere ble det besluttet å sende 350 ulike bilder til hver av kanalene, for å kunne få overført 700 bilder til Cassini og Jorden, dobbelt så mange som opprinnelig planlagt. Nå sitter man igjen med det opprinnelig antall planlagte bilder, nemlig rundt 350.

Tross tapene betegner Tronstad Titan-ferden som en stor og uomtvistelig suksess.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere