*Nettavisen* Nyheter.

Mistillit mot Schröder

Ny jobb til tidligere kansler. Foto: Scanpix/EPA/Tim Brakemeier

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder fikk fredag et flertall i Forbundsdagen mot seg. Dermed er det klart for nyvalg i landet.

01.07.05 12:22

Schröder varslet at han ville be parlamentet gjennomføre en avstemning om tillit til regjeringen allerede tidligere i sommer, etter at sosialdemokratene hadde gått på en rekke sviende nederlag i lokalvalg.

151 parlamentsmedlemmer ga sin støtte til Schröders regjering, langt færre enn de 301 stemmene han trengte for å fortsette som regjeringssjef. Schröders plan var imidlertid å tape avstemningen, for å bane vei for nyvalg. Det betyr at flere av hans egne partifeller enten har stemt mot regjeringen eller latt være å stemme.

Schröders valgperiode går egentlig ikke ut før høsten 2006. Kanslerens parti sosialdemokratiske part har fortsatt flertall i parlamentet, men tapene i lokalvalgene har gitt de konservative flertall i det tyske overhuset, noe som gjør det vanskelig for Schröder å gjennomføre reformene han ønsker.

- Uten et nytt mandat er det umulig å videreføre mitt reformprogram, sa Schröder ifølge nyhetsbyrået AP da han fredag talte til Forbundsdagen.

Ferske meningsmålinger viser at Schröders sosialdemokrater ligger an til å tape valget, og at Tyskland dermed får sin første kvinnelige forbundskansler, den konservative partilederen Angela Merkel.

Merkel sa fredag at hun hilser muligheten for nyvalg velkommen. Hun kritiserte samtidig regjeringens økonomiske politikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.