*Nettavisen* Nyheter.

Mobbet USAs aids-koordinator

Med tilrop og plakater fikk demonstranter gitt uttrykk for sin frustrasjon over USAs aids-politikk under den internasjonale aids-konferansen i Bangkok onsdag.

14.07.04 10:43

Randall Tobias, USAs koordinator for den globale kampen mot aids, hadde et svare strev med å komme til orde da han entret podiet på konferansesenteret i Bangkok onsdag. Tobias måtte ta en pause og vente til demonstrantene hadde roet seg, før han gjorde et nytt forsøk på å holde sin tale, skriver nyhetsbyrået AP.

Men talen ble avbrutt flere ganger av tilrop og buing.

- Han lyver, ropte protestantene.

USA har lovet 15 milliarder kroner til aids-bekjempelse de neste fem årene, men kritikerne hevder pengene går til legemiddelindustrien og høyreekstreme grupperinger.

Aktivistene på Bangkok-konferansen sier USAs pengestøtte kommer med for mange forbehold. Deler av den gir støtte til programmer som holder fram seksuell avholdenhet som det beste middelet mot spredning av hiv og aids. De fleste eksperter sier tilgang på kondomer er viktigst og mest effektivt. Det uttrykkes videre misnøye med at USA-støtten gir de dyre USA-godkjente medisinmerkene fortrinn framfor billigere alternativer.

En av aktivistene, 48 år gamle Mark Milano fra New York, mener USA går feil vei i kampen mot aids.

- USA samarbeider ikke med andre land, men går sine egne veier, slik tilfellet var med Irak, uttalte Milano ifølge AP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.