RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mobilbruk farligst på bygda

Sist oppdatert:
Det er langt farligere å bruke mobiltelefonen om du befinner deg på landsbygda, enn om du ringer i byen, viser ny forskning.

Den svenske undersøkelsen viser at risikoen for å utvikle hjernesvulst tredobles om du bruker GSM-telefon på landet, sammenlignet med tettbygde strøk, skriver Aftonbladet.

Årsaken er at mobiltelefonens elektromagnetiske stråling øker med avstanden til nærmeste basestasjon. På steder hvor basestasjonene står tett er strålingen mindre.

- Dette er ytterligere et bevis på at mobiltelefonene ikke er risikofrie og bør brukes med forsiktighet, sier professor Lennart Hardell, som har ledet undersøkelsen til avisa.

1400 personer i studien
Forskerne har undersøkt 1400 svensker som har fått hjernesvulst i tiden mellom januar 1997 og juni 2000. Personene bodde både på landsbygda og i byer. De er deretter sammenlignet med like mange friske personer.

Blant personer som bodde på landsbygda og hadde brukt mobiltelefon i tre år, var det tre ganger høyere forekomst av hjernesvulst. Personer som hadde brukt mobiltelefon i over fem år hadde fire ganger så høy risiko for hjernesvulst.

Resultatene av undersøkelsen presenteres i det siste nummeret av legetidsskriftet Journal of Occupational and Environmental Medicine.

- Strålingen bør sjekkes
Hardell mener personer som bor på landet likevel ikke bør være mer bekymret enn andre når det gjelder mobilbruk.

- Men myndighetene burde undersøke stråleverdiene, presiserer han.

Dessuten oppfordrer han alle mobilbrukere til å bruke handsfree når de ringer. Blant tidligere undersøkelser fra Sverige og andre land er sammenhengen mellom mobilbruk og hjernesvulst uklar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere