*Nettavisen* Nyheter.

Mood forsvarer norsk Syria-oppdrag

Generalløytnant Robert Mood mener Vesten har sviktet sivilbefolkningen i Syria. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Generalløytnant Robert Mood åpner for en større intervensjon i Syria og forsvarer Norges militære oppdrag i landet.

12.05.16 08:07

Den frittalende offiseren har flere ganger deltatt i diskusjonen om det norske Forsvaret, også om internasjonale bidrag. Nå støtter han norsk deltakelse i kampen mot ekstremistgruppen IS, skriver Klassekampen.

Les også: Generalløytnant på slakk line

– I dagens Syria finnes det nesten bare dårlige løsninger og vonde valg. Likevel mener jeg at det som nå gjøres, i tett dialog med kloke mennesker i området, er det beste vi kan gjøre. Vi forsøker å trene opp de som representerer gode krefter i landet. Det er mange utfordringer med dette, men det er bedre enn ikke å gjøre noe, sier Mood.

– Det enkleste av alt er å finne problemer og rope høyt om hvor vanskelig og farlig det er å gjøre noe.

Mener Vesten har sviktet

Mood har selv bodd i Syria i flere perioder, og i 2012 ledet hans FNs observatørkorps. Han mener Vesten har sviktet sivilbefolkningen i landet.

– Det kan komme tilbake og bite oss voldsomt i årene som kommer. Unge generasjoner som har flyktet, vil bære dette med seg som en bekreftelse på hul retorikk fra Vesten.

Han tror ikke en større intervensjon i landet er realistisk, men sier han selv er på glid i spørsmålet. Mood mener det vil være «fryktelig» om situasjonen om fem eller ti år er den samme som i dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Robert Mood i 2012, da han ledet FNs observatørkorps i Syria. Her er han sammen med Kofi Annan og Ahmad Fawzi i Damaskus. Foto: Louai Beshara (AFP)

Fritt Ord-pris

Under en høytidelig seremoni tirsdag kveld mottok Mood Stiftelsen Fritt Ords Pris for 2016.

Mood ble tildelt prisen for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet.

Blant temaene Mood har engasjert seg i, er de norske styrkene i Afghanistan, behandlingen av Forsvarets veteraner, størrelsen på forsvarsbudsjettet, nedbyggingen av Hæren, Vestens forhold til Syria-krisen, bevæpningen av norsk politi og Norges forhold til Russland (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag