*Nettavisen* Nyheter.

Mor er blitt slankere

Mens vi i gjennomsnitt blir tykkere og tykkere, er mødrene våre blitt slankere og slankere, skal vi tro en ny dansk undersøkelse.

23.06.04 17:13

Klikk på bildet for å forstørre.

Undersøkelsen omfatter middelaldrende kvinner i Norge, Sverige, Danmark og Finland og er gjennomført av Hovedstadens Center for Prospektive Befolkningsundersøgelser i Danmark.

Slanke kvinner
Fedme er et økende problem generelt, og spesielt for middelaldrende og eldre menn. Kvinner rundt de 40 og 50 har imidlertid blitt slankere. Resultatene er offentliggjort i tidsskriftet Public Health Nutrition.

– Det overrasket oss veldig at vi fant tilsvarende resultater i Norge, Sverige og Finland, så derfor lette vi etter en felles forklaring, sier professor Berit Lilienthal Heitmann fra Institut for Sygdomsforebyggelse i København, som har ledet undersøkelsen.

Arbeidsliv
Utviklingen i befolkningens kosthold, fysisk aktivitet eller røykevaner kan ikke forklare fenomenet alene. Derimot kan en forklaring være at de middelaldrende kvinnene i den aktuelle perioden i stort antall gikk ut i arbeidsmarkedet.

– Man kan lure på om den sosiale forandringen og også det sosiale presset om å leve opp til nye krav, som slik kom inn i middelaldrende kvinners liv, har ført til at kvinnene holder seg slankere eller til og med blir slankere. Hvis vi kan finne ut av hvordan de har gjort det, og samtidig overføre det til andre grupper, vil vi komme lenger i det forebyggende arbeidet enn vi er i dag, sier hun.

(©NTB-Ritzau)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.