RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mort Walker som skapte tegneserien «Billy» er død


Skaperen av «Billy», Mort Walker, er død, 94 år gammel.
Skaperen av «Billy», Mort Walker, er død, 94 år gammel. Foto: Craig Ruttle (AP)
Sist oppdatert:
Mort Walker er død, 94 år gammel. Walker er mannen bak tegneserien «Billy», som første gang kom på norsk i 1955 og som fortsatt gis ut.

Walkers sønn Greg sier faren sovnet inn lørdag i sitt hjem i Stamford i delstaten Connecticut, 94 år gammel.

Mort Walker fikk publisert sin første tegneseriestripe som elleveåring og solgte sin første tegneserie da han var tolv år gammel.

Men det var først i 1950 at han ga ut avistegneserien om den late soldaten, «Billy», eller «Beetle Bailey» som den heter på originalspråket. «Billy» ble utgitt på norsk første gang i 1955 i Vi Menn, og kom som eget blad i 1971. Bladet er et av de mest solgte humorbladene i Norge gjennom tidene, og gis fortsatt ut.

200 millioner lesere

Det er anslått at den late soldaten Billy på verdensbasis hadde 200 millioner lesere daglig. Serien startet opp i USA i 1950 og er i dag tilgjengelig i over 50 land.

Mort Walker ble utnevnt til æresgardist under sitt Norges-besøk i forbindelse med seriens 50-års jubileum i 2000.

– Mange år før den norske stripeserie-bølgen var Billy et eget humorhefte. Faktisk så mange år at Billy nok var den stripeserien norske serietegnere ble mest eksponert for i sin oppvekst, sier redaksjonssjef Tormod Løkling i en pressemelding fra Egmont, som gir ut Billy.

– Med sine stiliserte, stilsikre tegninger er Billy ikonisk og umiddelbart gjenkjennelig. Interessant nok avfyrte soldatene i Sumpleiren aldri våpene sine. De var bare mennesker i en tittekasse som vi kunne le av, sier Løkling.

Trist Øverli

Pondus-skaper Frode Øverli hilser Mort Walker med følgende avskjedsord: 

– Triste nyheter, selvsagt! En av pionerene som banet vei og på mange måter oppfant «gladvolden» som så mange har hatt glede av i ettertid. I hvert fall undertegnede. Jeg tenker da på alle stripene der Sjanten har laget en floke av Billy. Trist! Det er bare å stille i rett og gjøre honnør!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere