Mossads sjokolade-attentat

Israels etterretningstjeneste Mossad skal ifølge en ny bok ha tatt livet av en ettersøkt palestiner ved å fôre ham forgiftet sjokolade.

07.05.06 19:17

Palestineren var etterlyst i forbindelse med kapring av fly, og skal ha blitt drept av forgiftet belgisk sjokolade over en seksmåneders periode i 1970, ifølge den nye boka «Striking Back.»

Boka er ifølge AP første gang detaljene om drapet har kommet frem i lyset, og gir et innblikk i Israels bruk av forgiftning som drapsmetode.

Bagdad
I boka beskriver forfatter Aaron Klein hvordan Israel sporet opp PFLP-aktivisten Wadia Haddad i Bagdad. Haddad gikk i dekning i den irakiske hovedstaden etter at Israel begynte å ta livet av militante palestinere over hele verden.

Haddad var mistenkt i forbindelse med flere flykapringer, blant annet kapringen av et fly fra Air France i Ugana i 1976. Haddad fryktet attentat, og var svært forsiktig med sine bevegelser. Den 140 kilo tunge matelskeren hadde imidlertid en stor svakhet: sjokolade.

- Sjokolade sjeldent
- I Bagdad i 1977 var luksusprodukter som sjokolade sjeldne. Ved hjelp av en palestinske Mossadagent som hadde kommet innpå Haddad klarte etterretningsorganisasjonen å fôre Haddad med belgisk sjokolade over en seksmåneders periode, sier Klein.

Haddad døde ifølge Klein i mars 1978, med symptomer på leukemi, men ingen tegn på å ha blitt forgiftet.

Arafat
Mossad har ifølge Klein fortsatt å bruke gift som våpen. I 1997 injiserte israelske agenter i Jordan Hamas-lederen Khaled Mashaal med en gift som ville ha drept ham i løpet av 24 timer. Planen ble imidlertid oppdaget, og Jordan tvang Israel til å skaffe Mashaal en motgift.

Siden Yasser Ararfat døde i 2004 har det også gått mange rykter om at den palestinske lederen ble forgiftet av Israel. Klein mener at det ikke finnes bevis for at Israel drepte Arafat, men at det ville ta årevis å bevise det om han hadde blitt forgiftet, på grunn av Israels avanserte teknikker. Arafat døde ved et sykehus i Paris i 2004 etter et stort slag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.