*Nettavisen* Nyheter.

Møt Ardi - stammora di

ARDI: 4,4 million år gammel og fra Etiopia. Foto: Scanpix

Ardi var 120 cm høy - og levde for 4,4 millioner år siden.

02.10.09 08:05

Her er Ardi, et nærmenneske av arten Ardipithecus ramidus. Skjelettet hennes har blitt gravd ut i Afar-regionen i Etiopia. Forskerne mener at funnet av Ardi viser at mennesker ikke stammer fra sjimpanselignende forfedre, skriver Reuters.

- Folk har antatt at den moderne sjimpansen ikke har utviklet seg mye, at vår siste felles forfedre var mer eller mindre lik sjimpansen og at det bare er mennesker som har utviklet seg. Men Ardi er mer primitiv enn en sjimpanse, sa biologiprofessor Tim White ved Berkeley-universitetet i California torsdag

Forskerne har brukt nesten 17 år på arbeidet siden de første gang i 1992 fant en tann fra denne arten. Fredag er Ardi førstesidepike i tidsskriftet Science.

Eldre enn Lucy
Ardi er minst en million år eldre enn vår nest eldste forskerfunnede slektning – Lucy, som ble funnet i Etiopia i 1974. Lucy, som tilhører arten Australopithecus afarensis, er den som til nå har hatt stjernestatus som vår eldste kjente stammor.

Den nye dronningen, 120 centimeter høye og 50 kilo tunge Ardi, gikk oppreist og klatret i trær. Hun hadde et apelignende hode, men forskerne tror at hun var mer fredselskende enn dagens sjimpanser. Årsaken er at hun ikke har skarpe hjørnetenner slik som de temmelig aggressive sjimpansene.

Hun kan også ha vært mer likestilt enn dagens sjimpanser, i og med at forskerne har funnet ut at menn og kvinner av denne arten har relativt lik tannstørrelse. Blant sjimpanser er det hannene som har klart størst hjørnetenner.

Spiste kjøtt
Berkley-universitetet eget nettmagasin skriver at det er 47 forskere fra ti land som står bak de de elleve artiklene om Ardi og omgivelsene hennes som publiseres i Science fredag.

I motsetning til aper og gorillaer, som for det meste spiser henholdsvis frukt og blader, skudd og bark, skal Ardi ha funnet mat på bakken i form av planter, sopp og dyr. Undersøkelser av tenner fra arten tyder på at den var altetende.

Forskerne tror at mennesket og våre nærmeste levende slektninger – sjimpansen, skilte veier i evolusjonen for 6–7 millioner år siden.

Les mer om Ardi på UC Berkeley News og Forskning.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag