RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mot klar valgseier i Hellas

Etter elleve år i opposisjon ser det konservative partiet Nytt demokrati ut til å gå mot en klar seier i valget på ny nasjonalforsamling i Hellas søndag.

Ifølge valgdagsmålingen fra den private TV-stasjonen Alter Television ser partiet til den konservative lederen Kostas Karamanlis ut til å få mellom 44 og 47 prosent av stemmene. Det nåværende regjeringspartiet PASOK, som tilhører venstresiden, ser ut til å få en oppslutning på mellom 38 og 41 prosent.

- Bildet fra alle valgdagsmålingene tyder på at Nytt demokrati kommer til å vinne valget med klar margin, sier Nikos Evangelatos i TV-kanalen Alter.

Uvanlig klar margin

Andre TV-stasjoner antyder at avstanden mellom de to partiene vil bli omkring 5 prosentpoeng, noe som er en uvanlig stor margin i forhold til det som er normalt i greske valg.

Det konservative opposisjonspartiet lå på forhånd an til en knapp seier over de styrende sosialistene, men resultatet ser i stedet ut til å bli en forholdsvis klar seier for opposisjonen.

I henhold til landets valgregler må folk avgi stemme på stedet de er vokst opp, og søndag morgen reiste tusenvis av mennesker til øyer og landsbyer for å utføre sin demokratiske plikt.

Ny generasjon

Søndagens valg anses som det viktigste i Hellas siden militærjuntaen falt i 1974, både på grunn av OL i Aten i august, Kypros-forhandlingene og muligheten til å bryte sosialistenes mangeårige grep om regjeringsmakten. Dessuten er det første gang landet får en regjeringssjef som tilhører generasjonen som er født etter 2. verdenskrig og den greske borgerkrigen i andre halvdel av 40-tallet.

I spissen for PASOK står Giorgos Papandreou, barnebarn og sønn av to tidligere statsministere. Han leder partiet som har sittet med regjeringsmakten siden 1993, men som nå ser ut til å måtte gi fra seg makten til Kostas Karamanlis. Han er de konservatives leder og dessuten nevøen til den tidligere statsministeren som ledet Hellas ut av militærdiktaturet.

Både de konservative og sosialistene lovet før valget at de vil gjøre alt de kan for å få OL-forberedelsene på skinner. Og det er nok å ta tak i: Bare fem måneder før ilden tennes, er bare halvparten av anleggene klare.

Andre prekære oppgaver er å få bukt med prisstigningen, som skyldes innføring av euroen, samt å få ned arbeidsløsheten, som ligger på nesten 10 prosent.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere