Gå til sidens hovedinnhold

Mot koalisjon i Irak

Religiøse sjiamuslimske partier gjorde som ventet et godt valg i Irak, men er avhengig av en koalisjon for å danne regjering.

Gruppen av religiøse sjiapartier fikk ikke nok stemmer til å få flertall i nasjonalforsamlingen alene, melder Sky News.

De sjiamuslimske og kurdiske partiene har til sammen har til sammen 181 plasser. Samtidig har de sunnimuslimske partiene gjort det bedre enn forventet. Til sammen fikk de sunnimuslimske partiene flere plasser i nasjonalforsamlingen enn de kurdiske. Dermed må sjiapartiene forhandle med sunnimuslimene før en regjering kan komme på plass.

Mindretall
- Den kurdiske alliansen og sjiaalliansen kan ikke alene få i stand en regjering, sier professor i statsvitenskap Sadd Al-Hadithee ved universitetet i Bagdad til TV 2 Nettavisen.

- De trenger mellom fem og seks plasser til for å kunne få i stand en flertallsregjering. Derfor trenger de en ny koalisjonspartner.

- Kurderne føler at de ikke har mye makt i den sittende regjeringen. Derfor kan det hende de vil gå inn for en nasjonal samlingsregjering for å gjøre seg mer uavhengige av den mektige sjiaalliansen.

Samlingsregjering
- USA støtter forslaget om en nasjonal samlingsregjering der alle partiene i parlamentet, inkludert de sunnimuslimske partiene og liberale sjiapartier, er representert. Iraks sunnidominerte naboland går også inn for dette, sier Al-Hadithee.

- De mener at dette vil kunne bidra til å stanse volden i landet.

- Resultatet vil ikke bli endelig godkjent før om to dager. Partiene vil ha mulighet til å klage på valgresultatet innen denne fristen.

Al-Hadithee tror likevel resultatene som ble annonsert fredag vil være endelige. Han regner med at det vil ta mellom en og to måneder før den nye regjeringen er klar.

Her er fordelingen av plasser i nasjonalforsamlingen:

Den forente irakiske sjia-allianse:128

Den kurdiske alliansen: 53

Sunnialliansen: 44

Den nasjonale listen: 25

Fronten for nasjonal dialog: 11

Andre partier: 14

Tøffe forhandlinger
Nasjonalforsamlingen og dagens regjering vil ifølge Al-Hadithee fortsette å styre landet frem til den nye regjeringen er klar, ifølge en beslutning i irakisk høyesterett.

- Det vil bli en meget tøff diskusjon, fordi det er stor uenighet om en rekke spørsmål, som terror, opprøret, fordelingen av statsrådspostene og den eventuelle opprettelsen av føderale områder.

Al-Hadithee har stor tro på en nasjonal samlingsregjering.

Diskusjonen mellom partiene i Irak går nå på fordelingen av departementsposter i regjeringen. Før valgresultatet forelå, tilbød sjiamuslimene sunniene seks plasser i regjeringen. Ett av de store stridstemaene er hvem som får kontrollen over innenriksdepartementet.

Klagefrist
De offisielle valgresultatene ble annonsert fredag ettermiddag. Alle partier har to dager på seg til å klage over valgresultatet.

230 av de 275 plassene er fordelt i forhold til befolkningstallene, mens 45 plasser fordeles til partier som har støtte fra etniske, religiøse eller politiske grupper i flere enn en av de 18 provinsene i Irak.

Sikkerhetsnivået ble kraftig skjerpet i hovedstaden og i fire større provinser i forkant av annonseringen av valgresultatet.

I Bagdad fredag patruljerte omkring 5000 soldater gatene og satte opp ekstra kontrollposter. Antakelig blir de foreløpige valgresultatene fra parlamentsvalget 15. desember offentliggjort etter formiddagsbønnen.

Sikkerheten har også blitt skjerpet i provinsene Anbar, Mosul, Diyala og Najaf. Provinsene er blitt sperret av, bortsett fra for irakere på vei hjem fra pilegrimsferd i Saudi-Arabia, melder AP.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken