RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mot nyvalg i Ukraina

Foto: Valery Solovyov (REUTERS)
Sist oppdatert:
Ukrainas omstridte president Leonid Kutsjma går inn for nyvalg i landet. Samtidig sier forsvarsministeren at militæret ikke vil bruke makt mot folket.

Forsvarsministeren sier mandag ifølge Interfax at den ukrainske hæren ikke vil bruke makt mot de mange tusen demonstrantene som støtter opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenko.

En times tid tidligere foreslo avtroppende president Leonid Kutsjma at det bør avholdes et nytt valg for å få en løsning på konflikten etter presidentvalget.

- Hvis vi virkelig vil bevare fred og enighet, hvis vi virkelig vil bygge en demokratisk stat... La oss avholde et nytt valg, sa Kutsjma mandag ifølge Interfax, melder AP. Ukraina trenger en legitim president, understreket Kutsjma.

Det er det lengste presidenten har gått i å støtte forslag om nye valg.

Titusenvis av opposisjonens støttespillere har blokkert offisielle bygninger i hovedstaden Kiev i flere dager, og de mer russiskvennlige, østlige provinsene truer med å gå inn for å løsrive seg løsrive seg fra landet.

Mandag offentliggjorde ukrainsk fjernsyn en amatørvideo som tilsynelatende viser valgfusk.

Samme dag startet Høyesterett behandlingen av opposisjonsleder Viktor Jusjtsjenkos klage over valget.

USA og mange andre vestlige land har nektet å anerkjenne resultatet etter den andre runden i presidentvalget, der Kutsjmas tidligere statsminister Viktor Janukovitsj ble utropt til vinner. De mener det beviselig har foregått omfattende valgfusk.

Kutsjmas kommentar tyder på at regjeringen kan gå inn for å starte valgprosessen helt på nytt, i stedet for bare å gjenta andre valgomgang, slik det tidligere har vært foreslått, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere