*Nettavisen* Nyheter.

Mot omvalg i Afghanistan

Foto: LUCY NICHOLSON (REUTERS)

Granskingen av valgfusk i Afghanistan vil trolig føre til omvalg.

16.10.09 12:09

President Hamid Karzai fikk ikke 54 prosent av de godkjente stemmene, slik det er opplyst tidligere. Nye tall viser 47 prosent oppslutning, og dermed er det duket for omvalg i Afghanistan, skriver Washington Post fredag ifølge Reuters.

FN-krangel om valgfusk
Nyheten kommer bare noen dager etter at FNs spesialutsending til Afghanistan, nordmannen Kai Eide, avviste at han bidratt til å feie påstandene om valgfusk under teppet. Det var Eides nestkommanderende, Peter Galbraith, som framsatte påstanden etter at han ble sparket fra jobben.

Søndag uttalte Kai Eide at det åpenbart var omfattende valgfusk, men at det fortsatt var uklart om dette hadde hatt noen virkninger på valgresultatet.

Talte på nytt
Ifølge Washington Post er det en uavhengig valgnemnd som har konkludert med at Karzai ikke fikk den oppslutningen han trengte for å unngå omvalg. Karzai trengte over 50 prosent for å slå sin politiske rival Abdullah Abdullah i første runde. Valgnemndas endelige konklusjon er ventet fredag.

Valget i Afghanistan foregikk i august og ble kritisert for omfattende uregelmessigheter.

- Må skje før vinteren
Torsdag uttalte Afghanistans ambassadør i USA, Said Tayeb Jawad, at det går mot omvalg i løpet av en måned. Ifølge analytikere var han den første av Karzais medarbeidere som uttalte noe slikt, melder BBC News. Tidligere har president Hamid Karzai sagt at det trolig ikke blir omvalg.

Jawad uttalte at et omvalg må skje senest tidlig i november, på grunn av den ekstreme kulden som kan komme vinterstid, særlig nord i landet.

- Men hvis vi utsetter dette til våren, er det åpenbart en oppskrift på katastrofe. Det vil skape mye forvirring, mye ubesluttsomhet og også komplisere forholdet til omverdenen ytterligere, uttalte Jawad ifølge BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag