Mot palestinsk folkeavstemning

Det går mot folkeavstemning om grensene for en palestinsk stat dersom Hamas og Fatah ikke blir enige.

25.05.06 15:37

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas erklærte torsdag at om ikke Fatah og Hamas klarer å komme til enighet om en felles politikk på hvor grensene for en palestinsk stat skal gå, skal spørsmålet ut til folkeavstemning. Litt senere på dagen erklærte Hamas sin støtte til forslaget, melder BBC.

Uenighet om grenser

Fatah anerkjenner staten Israel og ønsker en egen palestinsk stat på okkupert territorium med hovedstaden lagt til Øst-Jerusalem. Hamas anerkjenner på sin side ikke lovligheten i den israelske staten.

Statsminister Ismail Haniya fra Hamas har allikevel nylig sagt at Hamas vil gå inn for en langvarig våpenhvile med Israel dersom de trekker seg tilbake til grensene landet hadde før 1967.

Partene har satt dødlinjen for forhandlingene til 10 dager fra torsdag.

18 punkter

Det konkrete forslaget det skal stemmes over, er et dokument på 18 punkter utformet tidligere denne måneden av palestinske fanger i israelske fengsler. Blant dem er representanter for en rekke palestinske politiske grupperinger, som Hamas, Fatah og Islamsk jihad.

I forslaget skal palestinerne fortsatt kjempe mot israelsk okkupasjon i områder okkupert i 1967 og senere, men avstå fra angrep innenfor denne sonen. Det kreves også at palestinere skal få rett til å vende tilbake til sine hjem i Israel, som tusenvis forlot etter opprettelsen av den israelske staten i 1948.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.