RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mot valgseier i koma

Sist oppdatert:
Ariel Sharon har ligget i koma siden 4. januar. Likevel går han mot valgseier i Israel tirsdag. Les Fredrik Græsviks valgkommentar.

JERUSALEM: Ariel Sharon ligger an til å vinne det israelske valget tirsdag. Snart tre måneder er gått siden den israelske statsministeren ble rammet av et kraftig hjerneslag. Siden 4. januar har han ligget i koma. Om han noen gang våkner, er svært uvisst. Men det er likevel Sharon og hans politikk gjennom det nydannede sentrumspartiet Kadima som lokker til seg flest velgere i følge meningsmålingene.

Mye tyder på at det er fungerende statsminister Ehud Olmert som får oppgaven med å danne en ny regjering etter valget. 60-åringen er en svært erfaren politiker. Han har tidligere hatt flere statsrådposter og har vært ordfører i Jerusalem. Med drahjelp fra en statsminister i koma skal Olmert forsøke å innkassere Kadimas første valgseier. Mange israelske velgere var skeptiske til Olmerts evner til å ivareta den israelske statens sikkerhet. Men blant annet stormingen av et palestinsk fengsel i Jeriko i midten av mars, overbeviste mange om at Olmert, som Sharon, setter Israels sikkerhet foran landets internasjonale omdømme. Kadima vinner velgere fordi partiet fortsetter Ariel Sharons strategi.

Dette er et viktig valg for Israel. Viktig fordi den nye regjeringen kan komme til å tegne det endelige kartet som definerer grensene mellom Israel og en framtidig palestinsk stat. Mange har sagt at valget egentlig er en folkeavstemming over de okkuperte landområdenes framtidige status. Kadima la under Sharon fram en tilbaketrekkingsplan for bosettingene på Vestbredden. En videreføring av den tilbaketrekkingen Sharon rakk å fullføre på Gazastripen, og startet opp på Vestbredden.

En av hovedårsakene til at Sharon tok det som har vært kalt ”tidenes helomvending i israelsk politikk”, er det demografiske problemet palestinerne i de okkuperte områdene utgjør. Sharon så, som mange andre, at det palestinske folketallet truer den israelske staten. Palestinerne får rett og slett langt flere barn enn Israels jøder. Derfor kunne ikke Israel beholde de okkuperte områdene og samtidig skryte av å være Midtøstens eneste sanne demokrati. Fordi Sharon ikke stolte på palestinerne, la han opp til en unilateral tilbaketrekking uavhengig av forhandlinger. Det er denne politikken mange israelske velgere vil si sin mening om når de går til urnene.

Men Ehud Olmert kan få store problemer med å danne en koalisjon med samarbeidsvillige partnere. De siste meningsmålingene tyder på at sentrumspartiet Kadima vil få rundt 34 av nasjonalforsamlingen Knessets totalt 120 seter. Arbeiderpartiet ligger an til å få mellom 17 og 20 seter. Høyrepartiet Likud 13-14 seter. Hvis meningsmålingene slår til, må Kadima forhandle om å få de riktige partiene med i en koalisjon. Partier som er villige til å delta i den unilaterale tilbaketrekkingen, og riving av jødiske hjem på Vestbredden.

Vinner Kadima det israelske valget, er det en seier for Israels fryktede, hatede og elskede general og statsminister - Ariel Sharon og hans politikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere