– Vivienne Westwood døde i dag, fredelig og omringet av sin familie, i London, skriver motehuset hun grunnla på Twitter.

– Verden trenger slike som Vivienne for å endre den til det bedre, heter det videre. Dødsårsaken er ikke kjent.

Westwood gjorde seg kjent på 1970-tallet med mote med innslag av punk og new age, og gjennom karrieren kledde hun opp noen av de største navnene innen mote. Designene hennes har også blitt vist fram på museer over hele verden.

Punk

Hennes ektemann Andreas Kronthaler, som også var hennes samarbeidspartner, sier at han vil fortsette arbeidet deres «med Vivienne i hjertet mitt».

– Vi har jobbet sammen helt til siste slutt og hun har gitt meg nok av ting å holde fram med. Takk, skatt, uttaler Kronthaler ifølge Sky News.

Hun samarbeidet blant annet med Sex Pistols-manager Malcolm McLaren, og de to solgte klær som ble synonymt med punkbevegelsen i Storbritannia i sin butikk i London.

– Det var ingen punk før meg og Malcolm, skrev Westwood i en biografi utgitt i 2014.

Aktivist

Siden har Westwood brukt kreativiteten sin for å rette søkelyset mot flere av hennes politiske hjertesaker. Blant annet har hun laget klær for å vise støtte til WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange og vist sterkt engasjement mot klimaendringene.

I 1992 fikk hun sin første utmerkelse i ridderorden, en såkalt Order of the British Empire, og sjokkerte med å møte opp på utdelingen uten undertøy. I 2007 fikk hun en ny utmerkelse som ga henne ærestittelen Dame.

Westwood hadde to barn med sin første ektemann, Ben Westwood.

(©NTB)