*Nettavisen* Nyheter.

Møter Hamas for våpenhvilesamtaler

Foto: Jacqueline Larma (AP)

Den palestinske statsministeren Ahmed Qurie møter om kort tid ledere fra Hamas for å diskutere en mulig ny våpenhvile.

27.10.03 10:28

Ahmed Qurie har bedt om et møte med Hamas når han kommer tilbake fra møter i Egypt.

- Abu Ala (Ahmed Qurie) sendte et brev der han uttrykte ønske om å møte topplederne i organisasjonen. Det er ingen grunn til ikke å møte Abu Ala, og forberedelsene er allerede underveis. Vi vil høre på hva Abu Ala har å si, og vi vil fortelle ham hva vi mener, sier Ismail Haniyah, som er byråsjef for Hamas åndelige leder Sheikh Ahmed Yassin.

Utsendinger fra Hamas er i likhet med Qurie i Kairo, der den egyptiske regjeringen håper å forhandle fram en ny våpenhvile, lik den som sikret relativ fred i Midtøsten i noen uker i sommer, skriver den israelske avisen Ha'aretz.

Prøver å svekke Qurie
Samtidig prøver de militante muslimske kreftene i Palestina å svekke Quries posisjon. Et flygeblad distribuert av Hamas og Islamsk hellig krig forteller detaljer om Quries forretningsspekulasjoner.

Qurie skal blant annet være eier av en betongfabrikk i Abu Dis, som ifølge motstanderne er den største betongleverandøren til det israelske separasjonsgjerdet, som bygges rundt Vestbredden.

Qurie på sin side har trappet opp kampen mot de militante gruppene på palestinsk side. Han skal blant annet ha frosset Hamas’ bankkontoer, og vist tegn til å begynne et sikkerhetssamarbeid med Israel.

Trenger pusterom
For å få satt sammen en ny og mer permanent regjering, trenger Qurie et pusterom i konflikten. Derfor er han avhengig av å få til en ny våpenhvile.

Også Hamas ønsker nå trolig en pause i kampene. Organisasjonen er blitt hardt rammet av israelske angrep de siste ukene, og trenger tid for å bygge seg opp igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.