Turistområder, en rekke atomkraftverk og industrianlegg kan bli truffet av orkanen Florence i USA. Meteorologer venter opptil 1,14 meter nedbør.

- Denne stormen er et monster. Den er stor, og den er slem. Den er en ekstremt farlig, livstruende, historisk orkan, sa guvernør Roy Cooper i North Carolina tirsdag.

Han advarte folk i de utsatte områdene mot å bli værende og tro at de kan ri stormen av.

- Bølgene og vinden som denne stormen kan forårsake, ligner ikke på noe dere har sett før.

Over en million mennesker har fått ordre om å evakuere fra områdene som kan bli rammet av den kraftigste orkan en i denne delen av USA siden 1950-tallet.

Motorveier omgjort til enveiskjøring

Unntakstilstand er erklært i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington.

Guvernør i South Carolina, Henry McMaster, utstedte en ordre om å evakuere kystområdene i delstaten, og har dermed iverksatt uvanlige tiltak for å gjennomføre den enorme utfarten.

Kjøreretningen i østgående felt på flere motorveier i delstaten ble tirsdag snudd for å avvikle utfarten. Bilder viser at alle kjører i én retning, nemlig vestover - vekk fra monsterorkanen Florence.

- Vær forberedt på å dra, advarte McMaster.

- Ikke ta noen sjanser. Dette er ikke tiden for å ta noen sjanser, sa han.

Egen orkan-guide

Delstaten har også laget en egen orkan-guide for at befolkningen skal være best mulig forberedt når den potensielle katastrofen inntreffer.

Den 14 sider lange guiden beskriver i detalj blant annet hvordan innbyggerne skal finne de riktige evakueringsrutene, hvordan de skal håndtere kjæledyr, graden av skader som kan påføres boliger, oversikt over evakueringssoner, mulige tilfluktsentre og hva slags utstyr de trenger for å holde ut orkanen.

- Folk ville ledd

Florence ventes å styrke seg over varmt vann til den nærmer seg orkan-kategori fem. Det kan bety vindstyrker på over 70 meter per sekund.

Nedbør måles vanligvis i millimeter. Men en av meteorologenes datamodeller tyder på at Florence vil forårsake 1,14 meter nedbør – 1.140 millimeter – i deler av North Carolina.

- For et år siden ville folk ledd av et sånt værvarsel, sier orkanekspert Brian McNoldy ved University of Miami.

Men den samme datamodellen varslet 1,5 meter nedbør før orkanen Harvey i fjor rammet områder ved Houston i Texas. Og dette viste seg å stemme.

Harvey ble liggende uvanlig lenge stille mens rekordstore mengder regn høljet ned over Texas over flere dager. Meteorologene frykter at også Florence vil sakke farten mens østkysten overøses med nedbør.

- Dette uværet skremmer meg virkelig, sier direktør Ken Graham ved USAs nasjonale orkansenter.

Industriavfall og grisemøkk

Flere populære turistområder ligger i områdene som kan bli rammet av Florence torsdag eller fredag.

Det gjør også en rekke atomkraftverk og områder hvor store mengder industriavfall ligger lagret. Også en rekke grisefarmer med grisemøkk lagret i store laguner kan bli rammet av den kommende syndfloden.

Orkaner av Florence' kaliber er uvanlig så langt mot nord, og årsaken til at den er så sterk, er det uvanlig varme vannet i havet.

Klimaforskere har i mange år advart om at global oppvarming og varmere hav kan forsterke orkaner. I fjor konkluderte to separate studier med at klimaendringene trolig bidro til å øke Harveys nedbørsmengder.

Oppvarmingen av havet har også ført til høyere havnivå, noe som kan bidra til å forverre stormfloene som ofte rammer kystområder under orkaner.

Flere stormer på vei

Parallelt med utviklingen på USAs fastland nærmer den tropiske stormen Isaac seg øyene i Karibia. Det amerikanske territoriet Puerto Rico, som fortsatt sliter med ødeleggelsene etter orkanen Maria i fjor, forbereder seg igjen på det verste.

Myndighetene på Puerto Rico innrømte nylig at nesten 3.000 mennesker trolig mistet livet som følge av Maria under og i etterkant av uværet.

Isaac ble nedgradert fra orkan natt til tirsdag, men ventes å styrke seg igjen de kommende dagene. En tredje orkan i Atlanterhavet, Helene, befinner seg mye lenger unna land og kan komme til å blåse fra seg i åpent hav.

Samtidig pågår overvåking av en tropisk storm i Stillehavet. Den har fått navnet Olivia og er ventet å nå Hawaii i løpet av et døgn.