*Nettavisen* Nyheter.

Møtte sudansk opprørsleder

Statssekretær Raymond Johansen møtte torsdag Darfur opprørsleder Abdel Wahed Mohammed Al-Nur.

23.11.06 16:11

Abdel Wahed Mohammed Al-Nur er leder for Sudans Liberation Army (SLA), den største etniske gruppen i den krigsherjede Darfur-provinsen. Han representerer også opprørsgruppen SLA, som foreløpig ikke har underskrevet fredsavtalen i området.

- Al-Nur ønsket både en FN-styrke og norsk hjelp til å komme med innspill om hvordan situasjonen i Darfur kan løses, sier statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet til Nettavisen.

Ber Norge om hjelp
- Vi ønsker at Norge også skal spille en mer aktiv rolle for å løse Darfur-krisen. Norge har gode kontakter med alle de politiske partene i Sudan, sa Al-Nur til Nettavisen før møtet.

- Jeg sa at Norge sto klar til å hjelpe, sier Johansen.

Fur-folket utgjør 70-80 prosent av de 2,5 millioner som har blitt internt fordrevne i Darfur siden krigen brøt ut i 2003. Al-Nur har hele tiden vært motstander av fredsavtalen som ble inngått i vår.

- Han mener den ikke er klar nok i forhold til økonomisk kompensasjon og maktdeling etter konflikten, sier Johansen.

Presser Sudan
- Vi oppfordrer partene til at det startes nye forhandlinger, og det internasjonale samfunnet forsøker å presse sudanske myndigheter til å gjøre visse endringer i avtalen.

Johansen tror myndighetene i Sudan nå ser at Fur-folket må være del av en fredsavtale.

- Norge følger denne situasjonen veldig tett, og ønsker kontakt med alle partene.

- Nyttig møte
- Det kommer aldri til å bli fred i Darfur hvis ikke jeg og SLA undertegner en fredsavtale med den sudanske regjeringen. Dette er en veldig klar beskjed til Sudan, sier Al-Nur til Nettavisen etter møte..

- Vi er villige til å samarbeide med den Afrikanske Unionen (AU) og FN. Vi er også villig til å signere en avtale med den sudanske regjeringen i Khartoumde, men må først tillate FN-styrker i Darfu, sier Al-Nur.

Han sier Norge fortsatt kan spille en viktig rolle i fredsforhandlingene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.