Gå til sidens hovedinnhold

Mount Everest-legende er død

Edmund Hillary var den første mannen som besteg verdens høyeste fjell.

Sir Edmund Hillary, den første mannen som besteg Mount Everest, døde fredag, melder AP . Han ble 88 år gammel.

Hillary døde på Aukcland Hospital fredag. Foreløpig er ingen dødsårsak oppgitt.

En enkel birøkter
Hillary var egentlig birøkter og kjent for sin sympatiske framtoning. Han som så på seg selv og som en «vanlig person med vanlige egenskaper» og foretrakk å bli kalt for Ed. Men han kom til å bli en av det 20. århundrets store eventyrere.

Den 29. mai 1953 besteg han Mount Everest i Himalaya sammen med sin sherpa, Tenzing Norgay. Før Norgay døde i 1986 nektet Hillary konsekvent å si hvem av de to som først nådde toppen, men insisterte på at de to klatret som et team.

Men i boka View from the Summit fra 1999, fortalte han at det var han som var først. «I neste øyeblikk sto jeg på et flatt, utsatt snøhvitt område der det ikke var annet enn luft i alle retninger. (...) Tenzing kom rett etter,» skriver han.

Fire dager etter at de to nådde toppen, ble Storbritannias Dronning Elizabeth II kronet. Noe av det første hun gjorde var å adle Hillary.

Se video på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

204989

I årene etter viet han sitt liv til å hjelpe innbyggerne i fjellene i Nepal. Der arbeidet han i flere ti år for å få satt opp skoler og sykehus i Nepal, som var Norgays hjemland.

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

Lettet og overrasket
I en bok beskriver han de to klatrekameratenes siste steg mot toppen: «Noen få slitne steg, og så var det ingenting annet enn himmel over oss. Det var ingen snøgesims, ingen flere topper å nå. Vi sto sammen på toppen. Det var plass til omtrent seks mennesker der. Vi hadde erobret Everest.»

Hillary skriver at mens han burde ha følt ærefrykt, ydmykhet, stolthet eller beruselse, var han mest av alt lettet og overrasket. Lettet fordi den lange turen opp var over, og overraskelse over at de hadde oppnådd det uoppnåelige.

Etter femten minutter begynte de nedturen.

Engasjement

Hillary brukte mye tid og ressurser på å samle inn midler til ulike prosjekter i Nepal. I 1962 etablerte han et eget Himalaya-fond, som blant annet ble brukt til å bygge sykehus, klinikker og skoler. Han samlet inn penger slik at sherpaenes familie kunne få utdannelse og hjalp til med å opprette skogplantingsprosjekter i Nepal.

Han både betatt og engasjert i det vakre fjellandskapet. Han krevde at internasjonale fjellklatrere ryddet bort flerre tusen tonn tomme oksygenflasker, matbeholdere og annet søppel som de etterlot seg på sin ferd opp mot fjelltoppene.

Hillary besøkte Nepal over 120 ganger.

Eventyret er for alle
Eventyreren hadde en enkel livsfilosofi:

- Eventyr kan være for den vanlige personen med vanlige egenskaper, slik jeg mener at jeg selv er, sa han i et intervju i 1975. Da hadde han gitt ut selvbiografien Nothing Venture, Nothing Win.

- Jeg tror alt handler om motivasjon. Hvis du virkelig har lyst til å gjøre noe, arbeider du hardt for det, sa han til en skoleklasse i 1998.

Hans nære venner beskriver ham som en person med boblende entusiasme for livet og nye oppdagelser.

- Vi har alle drømmer - men Ed har drømmer, og så har han en ubeskrivelig drivkraft, og han går av sted og gjennomfører, sa en av Hillarys venner, Jim Wilson, i 1993.

En fullendt sirkel
I motsetning til mange andre klatrere ønsket ikke Hillary at hans levninger skulle begraves på et fjell. Han vil ha asken sin spredd fra Waitemata Harbor i Auckland, der han bodde.

- Å skyldes langsomt i land, kanskje på en av de mange vakre strendene nær der jeg ble født. Da er min livssyklus fullført, sa han.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot