*Nettavisen* Nyheter.

«Mr Danger» støtter Colombia

USAs president George W. Bush støtter Colombia I den eskalerende krisen i andesregionen.

05.03.08 08:46

USAs president George W. Bush ga tirsdag sin støtte til Colombia i den pågående krisen i andesregionen i Latin-Ameirka.

- Står ved Colombias side
Presidenten forteller at han i telefonsamtaler med Colombias president Alvaro Uribe har forsikret at «USA vil fortsette å stå ved Colombias side», melder Reuters. Uribes regjering mottar årlig flere milliarder amerikanske dollar i militærstøtte.

Se nyhetsinnslaget(artikkelen fortsetter nedenfor)

219914

Bush kommenterte krisen for første gang siden lørdag. Han anklaget blant annet Chavez for provokative manøvre, og understreket at USA er imot en hver form for militær aggressjon i regionen.

Truer USA
Venezuelas president Hugo Chavez, som kaller Bush «Mr Danger», har truet med å avvikle alt oljesalg til USA hvis de angriper.

Chavez og hans kollega i Ecuador, Rafael Correa, har advart at det kan bryte ut krig i etterkant av Colombias militære inntog i nabolandet Ecuador lørdag.

FARC-nestlederen Raul Reyes ble drept da leiren hans i Ecuador ble bombet av colombianske stridsfly. Det ble gjort en rekke beslag, og colombianske politikilder hevder de nå er i besittelse av dokumenter som beviser at Chavez har ytt økonomisk støtte til FARC-geriljaen på så mye som 1,6 milliarder kroner.

Uribe anklager presidentene i både Venezuela og Ecuador for folkemord i forbindelse med deres angivelige støtte til FARC-geriljaen. Venezuela og Ecuador har kuttet alle bånd til Colombia, stengt grensene, samt trukket ut sine respektive ambassadører i landet. Tirsdag ble det også kjent at ytterligere tropper fra Venezuela er iferd med å stasjoneres ved den colombianske grensen.

- Kan bli et nytt Midt-Østen
- Dette er ikke et billateralt problem, det er et regionalt problem. Dersom denne handlingen skaper presedens, kan Latin-Amerika bli et nytt Midt-Østen, sier Correa med henvisning til Colombias militære inntog i Ecuador lørdag, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Ordene falt under en fjernsynssendt tale fra Mexico mandag.

Tirsdag er Correa på et besøk i Peru som markerer starten på en femdagers rundreise i Latin-Amerika for å skaffe støtte mot det han beskriver som et overlagt maktmisbruk fra Colombias president.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon maner til besinnelse, og har i en uttalelse bedt partene samles rundt meklingsbordet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.