Gå til sidens hovedinnhold

- Mugabe bryter loven

Valgstriden i Zimbabwe er fastlåst. Opposisjonen hevder presidentens krav om omtelling er i strid med valgloven.

Opposisjonen og president Robert Mugabe setter hardt mot hardt i kampen om resultatene fra forrige ukes valg.

Ber valgkommisjonen vente
Det største opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) har gått rettens vei for å få løslatt resultatet fra presidentvalget.

- Mugabe forbereder en krig på folket, sa MDC-leder Morgan Tsangirai lørdag.

Mugabes parti Zanu-PF svarte med å kreve en omtelling av stemmene i valget. Det regjerende partiet sier de har oppdaget feil i opptellingen av stemmer og ber valgkommisjonen om å utsette offentliggjøringen av resultatet, ifølge Reuters.

- Mugabe har mistet fotfestet
- Lovlig sett har de ingen rett til å be om omtelling. De har mistet fotfestet. Det de prøver å gjøre er ulovlig sier Tendai Biti, generalsekretær i det største opposisjonspartiet MDP til Reuters.

Han viser til at valgloven krever at en omtelling må finne sted innen 48 timer etter opptellingen.

Uavhengige observatører sier at Tsangirai vant presidentvalget, men ikke med stor nok margin. En presidentkandidat må få over 50 prosent av stemmene, og hvis ingen får det i første runde, blir det en ny runde med valg.

Avviser maktdeling
Hovedopposisjonen i Zimbabwe nekter ifølge Reuters et hvert samarbeid med Zanu-PF, og Biti avviser kategorisk påstandene om maktdelingsplaner.

Ifølge Sunday Mail skal opposisjonen ha tilbudt regjeringspartiet å danne en samarbeidsregjering, men det tilbudet skal ZANU-PF ha avslått.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?