RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mugabe ønsker et svart Zimbabwe

Zimbabwes regime har utarbeidet detaljerte planer for hvordan nesten alle hvite skal drives ut av landet.

Flere analytikere har lenge spådd at en slik etnisk rensing ville finne sted etter at de hvite innbyggerne i landet allerede for flere år siden ble drevet fra gårdene sine av regimet til den upopulære presidenten Robert Mugabe.

Rapporten hvor planene er beskrevet er utarbeidet av Zimbabwes etterretningsorganisasjon CIO, og den er blitt lekket både til den britiske avisen The Times og til den britiske ambassaden i Zimbabwes hovedstad Harare.

Rapporten fra CIO skisserer hvordan en serie hendelser vil føre til at hvite ikke ser noen annen utvei enn å forlate landet. Et bombeangrep vil bli rettet mot et økonomisk mål i landet. Britisk sprengstoff vil bli brukt i angrepet, som deretter «britisk-støttede terrorister» vil få skylden for, skriver The Times.

Skylde på opposisjonen
Også opposisjonspartiet MDC, som er i ferd med å bli mer aktive i sin motstand mot Mugabes regime, vil kunne klandres for et angrep mot ei bru, et drivstofflager eller et kraftverk i landet, ifølge etterretningsdokumentet.

MDC vil deretter kunne bli stemplet som en britisk-støttet terrororganisasjon av regimet, noe som vil kunne åpne for å utvise britiske diplomater og andre briter.

Rapporten anslår at 90 prosent av alle hvite vil være ute av landet i løpet av seks måneder, skriver den britiske avisen.

- Vil bli kvitt hvite
Jim Sinclair (66), som tidligere var president i landbruksunionen i Zimbabwe, fester lit til rapporten.

- Det er ingen tvil om at regimet ønsker å bli kvitt hvite, sier han til The Times.

- Folk pleide å si at regimets folk ikke var gale nok til å kvitte seg med hvite gårdbrukere fordi befolkningen da ville sulte. Men de gjorde akkurat det. De kan stjele husene våre i morgen, akkurat slik de stjal gården min, sier Sinclair.

Antallet hvite i Zimbabwe har sunket fra 300.000 på 1960-tallet til omkring 50.000 i dag.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere