RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mugabe tatt i ed

Sist oppdatert:
Zimbabwes valgkomité har nå formelt utropt Robert Mugabe (84) til presidentvalgets vinner.

Mugabe vant valget med en overveldende margin i alle landets ti provinser, og er nå tatt i ed for en ny femårsperiode som Zimbabwes president.

84-åringen ble innsatt som president i presidentboligen i Harare søndag. Han ble ifølge BBC æret med 21 salutter og militære jetfly da han kom til seremonien.

Mugabe fikk 85,51 prosent av stemmene i fredagens andre runde av presidentvalget.

Angriper hjemmesittere
Tidligere søndag ble det kjent at Mugabes mobb leter etter hjemmesittere, og at de angriper de som ikke kan bevise at de stemte.

Utstyrt med køller og tjukke stokker går støttespillere av Mugabe på leting etter personer som unnlot å stemme ved fredagens valg. Den kredible menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch melder om flere dokumenterte tilfeller av vold mot lokalbefolkningen i Harare før under og etter valget, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Harare er vurdert som opposisjonspartiet MDCs høyborg. Ved valget i mars vant MDC 23 av 24 valgretser her.

Mugabe sa selv i en fjernsynssendt tale søndag at hans parti Zanu-PF hadde vunnet alle valgkretesene i Harare etter valget fredag.

Hadde ingen utfordrer
Mugabe hadde ingen utfordrer til presidentembetet da opposisjonsleder Morgan Tsvangarai fra MDC trakk seg i forkant av valget etter omfattende vold og trusler mot hans støttespillere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere