Mugabes siste dager?

Foto: ALEXANDER JOE

Opposisjonen vant valget. Nå venter verden på hvordan «the old man» Robert Mugabe tar tapet.

01.04.08 09:52

Ifølge BBC diskuterer nå Mugabes egne partifolk i Harare hvem som skal fortelle presidenten at valget er tapt.

Hele verden følger nå med på hva som kan bli reaksjonene.

Mandag morgen begynte de første offisielle resultatene å tikke inn fra Zimbabwes valgkommisjon. De viste at tre valgkretser stemte på Mugabes parti, mens tre gikk til opposisjonen. Hver side har fått 12 seter så langt.

Se video på TV 2 Sumo(artikkelen fortsetter nedenfor)

226438

EU og Storbritannia oppfordrer valgkommisjonen til ikke å nøle med å offentliggjøre resultatene.

- Et statskupp
Men opposisjonsleder Morgan Tsvangirai har allerede erklært seier i valget, basert på egne opptellinger. Valglokalene var knapt stengt før Tsvanigirais parti, Bevegelsen for demokratisk endring (MDC) , gikk ut og sa de hadde «massakrert» Mugabes Zanu PF-parti. Ifølge opptellingen fikk MDC 67 prosents oppslutning, noe landets valgkommisjon mener ikke stemmer.

- Det som skjer er noe som blir kalt et statskupp, og vi vet alle hvordan kupp blir håndtert, sier regjeringstalsmann George Charamba, ifølge Guardian.

Selv om de offisielle resultatene ikke er klare, har flere internasjonale ledere gått ut med støtte til opposisjonen.

Bekrefter Mugabes tap
Statsekretær i det britiske utenriksdepartementet, Mark Malloch-Brown, sa i helga at det var «sannsynlig» at Mugabe har tapt valget, til tross for valgfusk.

Mens europeiske valgobservørerer var utestengt fra valget, har amerikansk-støttede Zimbabwe Election Support Network bekreftet opposisjonens ledelse, melder The Times.

Nå venter hele Zimbabwes befolkning på hvordan Mugabes regime vil reagere.

Foto: Alexander Joe

Fem millioner har flyktet
Ifølge BBC har Mugabes parti Zanu-PF begynt å forberede seg på at Mugabes dager er talte. I oktober i fjor avslo Mugabe å «pensjonere» seg, etter at flere topper i hans eget parti tok initativ til dette.

Mugabe har forvandlet Zimbabwe fra et av Afrikas mest stabile land og kontinentets «brødkurv», til et land preget av politisk vold og matmangel.

Økonomien har kollapset fullstendig, med en inflasjon på flere tusen prosent. Fem millioner mennesker har forlatt landet.

Tomme butikkhyller
Mugabe har flere ganger sagt at MDC aldri skal få styre Zimbabwe. Han har kalt sine motstandere agenter for «kolonimaktene», og ser på seg selv som lederen for en nasjonal frigjøringskamp i Zimbabwe.

Men med butikkhyllene tomme og skyhøy arbeidsledighet er det stadig flere i Zimbabwe som gjennomskuer Mugabes forsøk på å skyve ansvaret over på «fiendtlige krefter».

Han tapte trolig valget også i 2002, men klamret seg til makta ved hjelp av omfattende valgjuks.

Men ifølge medier som har journalister inne i Zimbabwe er det mye som tyder på at befolkningen nå forbereder seg på maktskifte.

Det betyr at styret til «the old man» kan gå mot slutten etter 28 år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag