RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Muhammed-tegner beskytter seg med øks

Foto: Lindgren, Bjørn (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå har flere svenske aviser trykket den omstridte Muhammed-tegningen.

Denne uken ble syv personer, fire menn og tre kvinner, pågrepet i Irland for drapsplaner mot den svenske tegneren Lars Vilks. Motivet skal være at Vilks tegnet profeten Muhammed som en hund. Tegningen ble trykket i den svenske avisen Nerikes Allehanda i 2007.

Men svensken hevder han ikke er redd til tross for attentatplanene.

- Jeg har vært med veldig lenge, og det har kommet inn ulike trusler i flere omganger, så jeg synes ikke at noe er spesielt merkelig lenger, sier han til svensk TV4Nyheterna.

Utstyrt med øks
Vilks har nå fått politibeskyttelse, og dessuten har tegneren utstyrt seg selv med en øks.

- Jeg har en øks og jeg har et rom som jeg kan barrikadere meg i. Jeg tenker på det, men jeg går ikke rundt og er redd, sier han til TV4Nyheterna.

Tirsdag ble det kjent at en amerikansk kvinne fra Pennsylvania, Colleen LaRose (46), er siktet for drapsplaner på en ikke-navngitt svensk statsborger. Men ifølge flere amerikanske medier er det Vilks som er målet.

En teori er at LaRose skulle bruke sitt vestlige utseende til å infiltrere miljøet rundt Vilks.

Kvinnen skal også ha forsøkt å rekruttere personer via Internett til terrorvirksomhet i Europa og Sør-Asia.

Kobles til irske pågripelser
LaRose, som går under tilnavnet «Jihad Jane», siktes for å ha planlagt drap, gitt støtte til terrorister og forsøkt å stjele identiteter. Siktelsen ble tatt ut samme dag som pågripelsene i Irland.

LaRose ble pågrepet i USA i oktober i fjor etter å ha vært i Europa. Der skal hun angivelig ha drevet research for drapsplanene mot den svenske statsborgeren.

Det er uklart om pågripelsen i USA kan kobles til de syv arrestasjonene i Irland, og ifølge Reuters nekter Det amerikanske justisdepartementet å kommentere eventuelle koblinger.

Ifølge den irske avisen The Times er flere av de som ble pågrepet i Irland amerikanske statsborgere, skriver Aftonbladet. De resterende kommer fra land som Algerie, Kroatia, Libya og De palestinske områdene.

Onsdag var det flere svenske aviser som trykket Vilks’ Muhammed-tegning som protest, deriblant Expressen og Dagens Nyheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere