*Nettavisen* Nyheter.

Mulig tilfelle av kugalskap

Foto: (EPA)

Et mulig tilfelle av kugalskap er oppdaget i USA. Tilfellet kommer ikke til å påvirke landets eksport av kjøtt, opplyser det amerikanske landbruksdepartementet.

Landbruksdepartementet tror imidlertid det er lite sannsynlig at dyret er smittet av kugalskap, på tross av at en test fredag viste et ufullstendig resultat. Prøver fra dyret skal testes på nytt i et laboratorium i Iowa.

USA innførte 1. juni hurtigtesting av dyr for å avdekke mulige smittebærere, og tjenestemenn sier hurtigtestene ofte viser galt resultat.

- Ikke uventet
- Dette er ikke uventet i det hele tatt. Testene er ekstremt sensitive, sier sjefveterinær i det amerikanske landbruksdepartementet, John Clifford.

Kjøtt fra dyret som testet positivt er ikke blitt spist av mennesker.

Landbruksdepartementet ville ikke opplyse hvor dyret befinner seg eller om det er ei ku, en ungstut eller en okse.

- Fordi det meget vel kan vise seg å være negativt (resultat på neste test), vil vi ikke gi ut de opplysningene nå, sier Clifford.

Eksportstans
I desember i fjor ble det første tilfellet av kugalskap i USA oppdaget på en gård i delstaten Washington. Oppdagelsen førte til stans i nesten all eksport av amerikansk storfekjøtt.

Titusenvis av tonn med storfekjøtt hopet seg opp på lagre i USA fordi over 30 land stanset importen kjøttet.

Bakgrunnen for importstansen var frykt for at man kan utvikle sykdommen Creutzfeldt-Jakobs dersom man spiser kjøtt fra smittede dyr.

- Vil ikke påvirke
Amerikanske myndigheter tror ikke tilfellet som ble oppdaget fredag kommer til å påvirke kjøtteksporten.

- På det nåværende tidspunkt tror vi ikke at dette kommer til å påvirke handelen med våre handelspartnere, sier Clifford.

Det endelige svaret på om dyret har kugalskap vil ikke være klart før om fire til sju dager.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har i alt 139 personer utviklet sykdommen Creutzfeldt-Jakobs siden den oppsto i Storbritannia for ni år siden. De fleste av dem har dødd av sykdommen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.