*Nettavisen* Nyheter.

Mulig tilnærming mellom Israel og Libya

Foto: Aladin Abdel Naby (Reuters)

Israel og Libya utforsker muligheten for å opprette diplomatiske forbindelser seg imellom, ifølge israelske og arabiske medier.

Framstående tjenestemenn fra de to landenes utenriksdepartementer skal allerede ha hatt et møte, ifølge diplomatkilder.

Ron Prosor, som er den israelske utenriksministeren Silvan Shaloms fremste rådgiver, skal ha møtt en ikke navngitt libysk tjenestemann i Paris i forrige måned, melder NTB-AFP-Reuters.

Libyas viseutenriksminister Hassuna Shawsh benekter meldingene. Det israelske utenriksdepartementet vil heller ikke bekrefte opplysningene, men sier at regjeringen arbeider med å opprette diplomatiske forbindelser med Libya og andre arabiske land.

Shalom sa i forrige uke at en dialog med Libya er en mulighet, etter at Libya kunngjorde at de vil avvikle sitt atomvåpenprogram.

En israelsk opposisjonspolitiker som møtte sønnen til den libyske lederen Muammar Gaddafi i fjor, sier Gaddafi kan komme til å åpne for diplomatiske forbindelser med Israel.

Ephraim Sneh fra det israelske Arbeiderpartiet sier han møtte Saif al-Islam Gaddafi, som skal være utsett til å bli sin fars etterfølger som Libyas leder, i august i fjor.

- Mitt inntrykk er at Gaddafi har tatt en strategisk beslutning, og han er ikke en mann som tar små skritt av gangen. Han kan gå så langt som til å opprette forbindelser med Israel. Akkurat nå er saken i Gaddafis hender, sa Sneh til israelsk radio.

Bare to arabiske stater, Egypt og Jordan, har fulle diplomatiske forbindelser med Israel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag