*Nettavisen* Nyheter.

Mulla: - Nå skal hun henges i galgen

Foto: Iran Human Rights

Tobarnsmoren slipper å bli steinet til døde, fordi hun skal henges for en dom som angivelig ikke eksisterer.

29.09.10 08:06

Den iranske tobarnsmoren Sakineh Mohammadi Ashtiani (43) ble midtpunktet i en internasjonal kampanje i sommer. Ashtiani ble dømt til steining for utroskap. Men presset fra verdenssamfunnet, som omtalte steiningsdommen som barbarisk, førte til at iranske myndigheter satte dommen på vent.

Nå har imidlertid den iranske statsadvokaten kunngjort at hun skal bli hengt.

- Ifølge rettens kjennelse er hun dømt for drap, og hennes dødsstraff er prioritert foran straffen for utroskap, sa Gholam-Hossein Mohseni-Ejei under en ukentlig pressekonferanse i hovedstaden, melder Teheran Times.

Henrettes ved henging
Teheran Times tolker uttalelsen dit hen at steiningsdommen for utroskap ikke vil bli effektuert ettersom hun skal henrettes ved henging for drap, skriver britiske The Times.

Problemet er bare at iranske domstoler aldri har dømt henne for drap på ektemannen, men for medvirkning til drap, ifølge Iran Human Rights. Det var Ashtianis fetter som ble funnet skyldig for drapet.

- Alle som har vært involvert i saken vet at drapssaken var allerede behandlet i 2007, og hun ble dømt til ti års fengsel for medvirkning til drap. I tillegg ble hun dømt til steining for utroskap, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Fokuserer på drapet
Men nå har altså iranske myndigheter valgt å fokusere på drapet.

- Etter at saken fikk internasjonal oppmerksomhet, så har vi hørt at Iran har i større grad referert til drapssaken som allerede var ferdig behandlet. Flere statskontrollerte medier har skrevet at hun har tilstått drap, noe som overhodet ikke stemmer, sier Amiry-Moghaddam.

Amiry-Moghaddam mener iranske myndigheter forsøker å knytte kvinnen opp til en drapssak, slik at de kan henrette henne og dermed slippe å miste ansikt. Han hevder at alle saksdokumentene i drapssaken er sporløst forsvunnet.

- Men det har aldri eksistert en sånn drapsdom. Det er noe de har funnet på. Denne kvinnen er i alvorlig fare, og jeg tror at når oppmerksomheten blir mindre, så vil regimet ta en beslutning om å henrette henne, sier han.

Amiry-Moghaddam påpeker også at Mohseni-Ejei slettes ikke er en jurist, men en mulla som er satt til stillingen som statsadvokat.

- Finnes ingen steiningsdom
I forrige uke hevdet Irans president Mahmoud Ahmadinejad at det ikke fantes noen steiningsdom. Men dette ble blankt avvist av den såkalte statsadvokaten Mohseni-Ejei.

Mohseni-Ejei har også truet med å straffefølge opposisjonen, som er Mir-Hossein Mousavi og Mahdi Karroubi, dersom de ikke slutter å kritisere regimet.

- Det er ingenting som tyder på at de kommer til å la henne være. De har tenkt til å drepe henne. Jeg tror verdenssamfunnet må ta stilling til dette, sier Amiry-Moghaddam.

Han påpeker at den internasjonale oppmerksomheten rundt saken er eneste grunn til at hun ennå er i live.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.